Elhagyta a hurrikán New Yorkot

Trópusi viharrá szelidült a hurrikán, mely eddig 15 áldozatott szedett. Már Kanadában jár.

Friss (hétfő, 10:00): A javán már túl van Amerika, a vihar a vártnál gyengébb volt, de így is 15 ember vesztette életét az orkán erejű szélben. Hetekbe telik majd a helyreállítás - nyilatkozta Barack Obama.

Balra: a Reuters fényképe

Friss (vasárnap, 16:45): Tovább szelidült a vihar, a hurrikán szeme közelében 120 km/h-s, New York környékén 85 km/h-s szél fúj. A Houdson és az East River folyók áradása miatt néhány utca víz alá került.

Friss (vasárnap, 11:40): Már kilenc halálos áldozata van a viharnak, 1,4 millióan maradtak áram nélkül. Nem járnak se a vonatok, se a repülők, se a hajók. Várhatóan 130 km/h-s széllel érkezik a vihar.

A hurrikán útjának legfrissebb előrejelzése itt követhető!

Friss (vasárnap, 1:00): 12 órán belül New York fölé ér a hurrikán szeme, ekkor számíthatunk a legnagyobb szélre. Jelenleg 170 km/h-sak a legerősebb lökések a viharban.

Friss (szombat, 7:00): Pénteken New York polgármestere elrendelte a város alacsonyabban fekvő területeinek kiürítését, ma délután 5-ig emiatt nagyjából 250 ezer embernek kell elhagynia lakhelyét. Szombaton déltől a városban leáll a tömegközlekedés.

Friss (péntek, 17:45): Az Irene a szárazföld közelébe valamelyest veszített erejéből, jelenleg 200-210 km/h körüliek benne a legerősebb széllökések. A hurrikán eddig több mint 1500 km-t tett meg.

Friss (péntek, 11:40): Rendkívüli állapotot hirdettek New Yorkban a hurrikán miatt, a keleti parton több százezer embert telepítettek ki. Észak-Karolinában az élelem, az ivóvíz és az üzemanyag felhalmozásával próbálnak felkészülni a hurrikán érkezésére. 

Friss (péntek, 10:40): Becslések szerint a hurrikán 65 millió embert fenyeget, a gazdaságban pedig több milliárd dolláros kárt okozhat. Meteorológusok a 2005-ös Katrina hurrikánhoz hasonló pusztításra számítanak.

Kedd este földrengés rázta meg az amerikai várost, a napokban pedig érkezik a következő veszélyes természeti jelenség. Az Irene ("Irén") névre keresztelt hurrikán szeme csütörtökön még a Floridai Miamitól 400 kilométerre északkeletre volt található. Erőssége alapján az öt fokozatú skálán hármas besorolású volt, a maghoz közel a legnagyobb széllökések elérték a 240 km/h-t. Több százezer embert kellett kitelepíteni. A hurrikán a műholdképeken is nyomon követhető.

Fent: az AccuWeather péntek délelőtti előrejelzése

A bahamai Mayaguana szigeten lerombolt tetőkről, kidöntött fákról és lámpaoszlopokról számoltak be, melynek következtében a sziget áram nélkül maradt. Stephen Russel, az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat vezetőjének beszámolója szerint két település is teljesen elpusztult az Acklins és a Crooked szigeteken, mindkettőben több százan laktak. 

Az AccuWeather meteorológusai szerint az észak felé óránként 20-25 kilométerrel tartó vihar elérheti az Egyesült Államok keleti partján fekvő több világvárost, így Washington DC-t, New Jerseyt és New Yorkot is.

A legfrissebb számítások szerint a hurrikán magyar idő szerint vasárnap délelőtt éri el New Yorkot, a hatóságok már készülnek a várhatóan 140-160 kilométer per órás szél okozta károkra, így a kidőlt fák eltakarítására, lefújt tetők javítására és az elszakadt távvezetékek miatti áramkimaradások orvoslására.

Cikkünk naponta többször frissül.

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.08.26 1:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon