Hullócsillagokban gazdag éjszakák (friss képekkel)

Az elmúlt éjjeleken volt a Perseida meteorraj maximuma, sokunk tekintete szegeződött az égre.

Friss (péntek délután) - A tuzgomb.blogspot.hu csapata a csütörtök éjszakát a szabad ég alatt töltötte, így rengeteg látványos meteort és tűzgömböt sikerült lencsevégre kapniuk. Beszámoljuk szerint "még csak most kezdenek ébredezni észlelőink, de legalább 10-15 tűzgömbbel és sok száz meteor fotóval lettünk gazdagabbak, a vizuális élmény pedig leírhatatlan volt!" Köszönjük a beszámolót!

Lássunk is néhány friss, látványos felvételt a csütörtök éjszakáról:

Landy-Gyebnár Mónika felvétele, köszönjük!

Szalai Attila fotója, köszönjük!

Friss (péntek reggel) - Látványos Perseidákat fotóztak csütörtök éjjel

Perseida tűzeső:

Jónás Károly fotója Agostyánból, köszönjük!

Perseidák a Tejút mellett:

Dürvanger Zsolt csodaszép képe Maglódról, nagyon köszönjük!

Perseida a Hattyúban:

Lénárt Károly fotója Nagyvenyimből, köszönjük!

Augusztusi csillaghullás:

Pinviczki Roland képe Tószegről, köszönjük!

Szinbadutazo látványos felvétele Siófok közeléből, köszönjük!

Előzmények

Aki már az elmúlt estéket is a csillagos ég alatt töltötte, jól láthatta, hogy rengeteg meteor hullik már egy héttel a Perseida maximum előtt is. Idén nemzetközi szinten is kimagasló aktivitást várnak a maximum éjszakáin, de az előtte és utána levő napokban sem fogunk unatkozni - írja a Tűzgömbök Világa weboldal.

Hullócsillagok augusztus 7/8 éjszakáján Agostyán fölött - Jónás Károly fotója, köszönjük!

Hétfőn 23 óra 30 és 35 perc között délnyugati irányból észak felé egy elég fényes meteort lehetett látni Debrecen nyugati részéről, kb. Debrecen-Józsa körül éghetett el, szinte majdnem elérte a földet - számolt be Facebook oldalunkon Jakab László.

Ezt a fényes tűzgömböt sikerült lefényképeznie Jónás Károlynak Agostyánból. "Agostyánból nézve épp hogy a távoli fák koronája feltt volt látható. Az alacsony magasság ellenére meglehetősen felfényesedett. Az ország keleti feléből jóval látványosabb, és fényesebb jelenségként tünhetett fel. Az egyik gépem pont ebbe az irányba volt állítva egy 15mm-es obival, így szinte panoráma képet csináltam róla" - számolt be Károly.

Nagyon szépen köszönjük a fotót!

Nos az idei maximumot illetően azért van egy kis kavarodás, mert több hullámban fog érkezni! A hagyományos megszokott maximum 12/13 éjszakáján szokott lenni. Ez idén 13-án a reggeli órákban fog bekövetkezni. Így ezt a legjobban az Amerikai kontinensről lehet a legjobban megfigyelni. De az elmúlt évek tapasztalata, hogy augusztus 11/12, 12/13 és 13/14 éjszakáján is elég sok Perseidát lehet látni! Jérémie Vaubaillon neves csillagász számításai azt mutatják, hogy augusztus 12-én 0 óra UT és 4 óra UT között keresztezi a Föld a szülőüstökös törmelékfelhőjének egy sűrű részét, amely az égitestről 2 keringési periódussal ezelőtt dobódott ki. Így ekkor fogjuk a legtöbb meteort látni Magyarországról és persze Európából! (Az üstökös és ezáltal a Perseida meteorraj keringési ideje 133 év.)

Várjuk Olvasóink további képeit, beszámolóit!

Szerző: Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2016.08.09 11:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Tűzgömb suhant át csütörtök este