Hőzivatarok

A hőségben többfelé alakultak ki szerdán helyi zivatarok, ismét megdőlt a melegrekord. Kunmadarason tubát fotóztak.

Kálmán Imre Facebook profilunkra töltötte fel az alábbi tubát ábrázoló fotót, mely Kunmadaras felett ereszkedett le az égből, köszönjük!

Ötödször is rekord (18:00): Zsinórban ötödször dőlt melegrekord: Törökszentmiklóson és Bugacon 33,3 fokot mértek, míg a korábbi, 1974-es budapesti rekordot egy 33,2 fokos mérés döntötte meg.

Frissítő csapadék (17:45): A zivataros területeken élők kicsit fellélegezhetnek, a csapadéknak köszönhetően ugyanis jó 5 fokkal visszaestek a hőmérsékletek. A Tatabánya-Székesfehérvár vonalon több zivatar is kipattant, emellett a fővárostól délkeletre és északkeleten vannak cellák. Balra Bordács Balázs Facebook profilunkra töltött képe, köszönjük!

A mai napon is folytatódott a kánikulai meleg, szinte biztosra vehető, hogy ismét, immár egymás után az 5. napon is megdőlt a rekord: az ország nagy részén 29 és 33 fok közötti értékeket mértek automatáink, a hivatalos értékre azonban még várnunk kell egy kicsit.

A korábbi csúcsot egyébként Szolnok tatotta egy 1952-ben mért értékkel, 31.7 fokkal.

Ma már labilisabb a légkör felettünk, az ország több pontján is hőzivatarok alakultak ki. Ezek mozgása, áthelyeződése igen lassú és némelyik csak nagyon rövid ideig áll fent.

Jelenleg Budapesttől délkeletre, Siófok térségében, a Tisza-tó déli vonzáskörzetében, illetve Debrecentől északra alakultak ki cellák. 1 perces frissítésű radarképünk élőben itt követhető. A legaktívabb villámtevékenység a Balatonnál, illetve a Tisza-tónál jelentkezik.

Balra: Balatonalmádi vitorlás-webkamera képe délután

Tavaink is több fokot melegedtek a hosszú hétvégén, a Balaton jelenleg 18 fokos, míg a Velencei-tó 22 fokos - előbbi még kicsit hideg, míg utóbbi már kellemesen hűsítő lehet a fürdőzők számára.

 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.05.02 16:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek