Hózáporok zárják a februárt

Téli idő köszönt ránk, faggyal és hózáporokkal indul a hét, a szél sem marad távol.

Február utolsó és egyben a hét első napján téli hangulat lesz úrrá az ország időjárásán. Hajnalban szinte mindenütt gyenge fagy várható, az Északi-középhegység fagyzugos völgyeiben -5, -8 fok körüli értékek is előfordulhatnak. A téli kabátra délután is szükség lesz, a maximumok mindössze -1 és +7 fok között alakulnak,

és az erős, viharos északias szél is rontja a hőérzetet.

A téli idő nemcsak a hőmérsékletben mutatkozik meg, hanem hózáporok formájában is. Hajnalban északon, reggel a Dunántúlon és északkeleten, délután a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon havazhat. A hózáporok lokális jellegüknél fogva nem jelentenek országos havazást, időszakos csapadékhullásra kell készülni, melyet napos órák váltanak fel.

WRF modellünk csapadék előrejelzése vasárnap estétől hétfő estig

Nagy mennyiségű havazás sehol nem várható, síkvidéken nem is nagyon marad majd meg a hó, a hegyvidékeken is legfeljebb pár centi gyűlhet össze.

A szél sokaknak egész nap fejfájást okozhat, északon és az Alpokalján a délelőtt folyamán viharos széllökések várhatók, a nap többi részében és máshol élénk, erős lesz az északi, északkeleti légmozgás.

Március első napjain a szél ugyan kissé csillapodik, és havazás sem lesz, de a tavasz nem tér vissza a naptár kedvéért. Reggelente egyre alacsonyabb értékeket mérhetünk, a hét közepén erősebb fagy is kialakulhat.

Borítókép: Ancika0811

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.02.27 11:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hó és jég, reggel dér fehérített
Péntek reggelre kifehéredett Bánkút
Húsvéthétfő meghozta az első hőségnapot