Hóviharok Romániában és Bulgáriában

Bukarestben és több romániai megyében is szünetel a tanítás a viharos időjárás miatt, Bulgáriában 1200 település maradt áram nélkül.

Románia fővárosában, valamint Ilfov, Ialomita és Calarasi megyében is tanítási szünetet rendeltek el a hatóságok, a hófúvások miatt pedig le kellett zárni a tengerpartra vezető A2-es autópályát. Az erős havazást többfelé viharos, 70-80 km/h-s szél kísérte. A térségben több út járhatatlan, illetve egyes útszakaszokon korlátozták a forgalmat a teherautók számára. A vonatforgalomban is fennakadást okozott a havazás, az áramkimaradások megbénították a jelzőrendszereket, valamint a váltókat. Több helyen leszakadtak az elektromos vezetékek a hó súlya és a szeles idő miatt, emiatt több mint 50 településen nincs áram. A viharos szél miatt lezárták az ország fekete-tengeri kikötőit is.

Gabriel Sandulescu felvétele a bukaresti havazást követően (forrás: youtube)

1200 település áram nélkül Bulgáriában

Bulgáriában is rossz a helyzet, ott az ország középső és északi részén tomboltak a legerősebb hóviharok, ennek következtében mintegy 1200 település maradt áram nélkül. Az ország több részén és Szófiában is 40-50 cm vastag hóréteg alakult ki. Nyolc vasútvonalon leállt a közlekedés. A Rodope hegységben a kiadós esőzés miatt megáradtak a patakok és a folyók. Egész Bulgáriában nem közlekedhetnek a nehézgépjárművek, az ország északi részén sok településen pedig a tanítás is szünetel.

Forrás: Sielok.hu, MTI, youtube

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2016.01.18 12:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma