Hóvihar tombolt

Szombatra virradóra megérkezett az évszázad hóvihara az USA északkeleti államaiba, helyenként közel méteres hó hullhat.

Elvonult a hóvihar (vasárnap 13:20): Sok helyen 90 cm-es havat hagyott maga után az északkelet felé távozó légörvény, kilencen - köztük hárman Kanadában - életüket vesztették. Vasárnapra virradóra még mintegy 400 ezren maradtak áram nélkül. New York 3 nagy repülőterért már megnyitották, de a bostoni Logan és a connecticuti Bradley nemzetközi reptereken erre még várnak. Sokan rekedtek az utakon, volt aki ki sem tudott jönni a házából a rekord mennyiségű hó miatt. A legtöbb hó, 101 cm Hamden városában esett.

Még mindig több százezren áram nélkül (vasárnap 0:30): Bár sötétedésig már néhány régióban helyre állt az áramszolgáltatás, még így is mintegy 593 ezren kénytelenek teljes sötétségben tölteni az éjszakát. Rhode Island állam kormányzója, Lincoln Chafee arról számolt be, hogy kezdetben nedves, tapadó hó hullott, mely vastagon beborította a faágakat, így azok fokozatosan ráhajlottak az elektromos áramot szolgáltató vezetékekre. Ezt követően a hőmérséklet hirtelen csökkenése és a viharossá váló légmozgés együttesen egyre több helyen okozott áramkimaradást.

Törölt repülőjáratok ezrei (szombat 19:45): Már több mint 4800 repülőjáratok töröltek, 4 ember pedig életét vesztette a hóvihar okozta közúti balesetekben New York, Connecticut államokban, valamint Ontario déli részén. 7 államban szombaton teljesen szünetelt a postai szolgáltatás.

Boston elnéptelenedett (szombat 17:45): Az erős szél és a hóvihar miatt Boston központja teljesen kihalt, Massachusettsben leállították a kevésbé fontos közlekedési eszközöket. New Englandben több millió ember figyelmét hívták fel arra, hogy mindenki maradjon otthon, a régió összes repülőtere zárva van. Egyre nagyobb területen haladta meg a 60 cm-t a hóvastagság és a havazás tovább folytatódik - adta hírül a BBC.

650 ezren áram nélkül (szombat 12:30): Elérte a tengerpart területeket a hóvihar, eddig 650 ezren maradtak áram nélkül az északkeleti államokban. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szombat reggel kiadott hivatalos közleményében arról tájékoztatott, hogy New England és Long Island térségében már több mint 60 cm-es a vastagsága - olvashatjuk a CNN oldalán. A környéken viharos szél tombol.

Elérte Bostont és New Yorkot az évszázad hóvihara (szombat 9:55): Helyi idő szerint péntek este elérte a New Yorktól Bostonig tartó partszakaszt a hatalmas hóvihar; Bostontól északnyugatra és Masschuesetts államban már 35 centiméteres hó esett. A térségben 350 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. A Nemo névre keresztelt vihar miatt szükségállapotot hirdettek ki New York, Maine, Connecticut, Rhode Island és Massachusetts államokban. A helyzet tovább romolhat, meteorológusok szerint az elmúlt évtizedek legkomolyabb hóviharára készülhetnek a lakosok.

Előzmények

Hatalmas hóvihar fenyeget a hétvégén az USA északkeleti államaiban, a Nagy Tavak vidékétől New Jersey és Maine államokon keresztül egészen New Yorkig. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat által "potenciálisan történelmi nagyságúnak" nevezett hóviharért a sarkvidék irányából érkező igen hideg és a szubtrópusi térségből áramló enyhe, igen nagy nedvességtartalmú levegő keveredése felelős.

Helyi idő szerint péntek reggel viharos széllel kísért erős havazás kezdődött az USA északkeleti partjainál. A ciklon által érintett térségben - mely nagyjából megfelel az október végén Sandy hurrikán által érintett területeknek - áramkimaradásokra és közlekedési káoszra készültek fel, a lehulló hó mennyisége helyenként elérheti a 90 centimétert is, miközben a legerősebb széllökéseket a 100-120 kilométer/órás tartományban várják, így komoly hófúvás, akár több méteres hótorlaszok kialakulása fenyeget.

Hóviharra vonatkozó riasztást adtak ki New Jersey, New York, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Hampshire és Maine állomokban, eközben Kanada déli részén Ontario tartományban is 25 centimétert meghaladó hóra és erős szélrohamokra figyelmeztettek. 

A várható vihar miatt, mely sokkal súlyosabb lehet, mint az előző években, Massachusetts és Connecticut államokban péntek délutántól rendeletben tiltották meg az autóközlekedést az utakon, illetve törölték a New Yorkból Bostonba tartó vonatokat is. Maine államban szintén pénteken 19 fős tömegkarambolt okozott a havazás. Emellett legalább 4200 repülőjáratot is töröltek a közelgő események miatt.

A legsúlyosabb helyzet várhatóan Bostonban és környékén alakulhat ki, ahol az előrejelzések szerint akár 90 centiméternyi hó is hullhat, mely jóval több, mint az eddigi 2003-as 70 centis rekord. A városban pénteken zárva tartottak az iskolák, valamint a polgármester, Thomas Menino arra figyelmeztette a helyi vállalatokat, hogy alkalmazottaikat hagyják otthon maradni ezáltal is csökkentve annak kockázatát, hogy az ingázók az utakon rekedjenek. Emellett mindenkinek azt tanácsolják, hogy ha nem szükséges, inkább ne induljanak útnak, hanem töltsék otthon azt az időszakot, míg a vihar el nem vonul. 

Elsősorban Connecticut és New York államokból már üzemanyag-hiányról számoltak be, mivel a várható időjárás hallatán kígyózó embertömegek rohamozták meg a benzinkutakat, hogy feltöltsék üzemanyag-tartalékaikat. Michael Bloomberg, New York polgármestere bejelentette, hogy a város hóekékkel és mintegy 250 ezer tonna sóval felkészült a 25-30 centiméteres hó eltakarítására. 

A megapolisz környékén nagy területet érintő áramkimaradásokra készülnek, a partmenti régiókban pedig akár másfél méteres tengeri árhullám is könnyen kialakulhat. A térségben helyenként még ki sem heverték a Sandy pusztítását. Bloomberg azt is javasolta a new york-i lakosoknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszereket és gyógyszereket. Az előrejelzések szerint térségben helyi idő szerint péntek estétől fordulhat igen súlyosra a helyzet.

Cikkünket az események tükrében folyamatosan frissítjük.

Forrás: BBC, Híradó, CNN

Szerző: Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2013.02.09 0:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?