Hóvihar bénította meg Románia délkeleti részét

Csütörtök reggelig vörös riasztás volt érvényben a havazás és a viharos szél miatt Románia délkeleti részén és a Déli-Kárpátokban.

A hazánkban is viharos időjárást okozó Petra névre keresztelt ciklon keleti szomszédunkat is elérte, az itthoninál is viharosabb időjárást okozva.

Intenzív havazás és 100 km/óránál is erősebben fújó szél

bénította meg a közlekedést az ország délkeleti részén. Az orkán vezetékeket szakított le, fákat döntött ki. Hét megye valamennyi országútján lezárták a forgalmat, több vonatjáratot töröltek, az iskolák bezártak. A szélvihar miatt Románia tengeri kikötőit is lezárták. Bukarestben autókat rongáltak meg a leszakadt faágak és kidöntött fák, a tűzoltóknak sok munkája akadt.

 

Videó és fotó: Meteoplus

Több mint 30 cm hó lepte be reggelre a fővárost:

Fotók: Meteoplus

Fotó: Ioan Popescu

Fotó: Dana Grosu Popescu

A vörös riasztást másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetés váltotta fel csütörtökön, amely kora délutánig marad érvényben. Addig óránként 70-80 kilométeres sebességű szélre és óránként 100 kilométeres sebességet elérő széllökésekre lehet számítani az ország délkeleti megyéiben és a Déli-Kárpátokban. Jelentős mennyiségű csapadék már nem várható, de a viharos szél torlaszokat emelhet az éjszaka lehullott 20-30 centiméternyi friss hóból, további gondokat okozva a közlekedésben.

Forrás: MTI

Borítókép: Stralis Petre

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.02.06 12:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét