Amerikába ment a tél

Amerika felé szakadt le északról a hideg: közel 100 millió embert érint az USA jelentős területén végigsöprő hóvihar.

A hóvihar legjobban az északkeleti területeket érinti, New York és Massachusetts közötti partszakaszon várják a legtöbb havat. Adottak a feltételek, hogy Long Island-en is jelentős mennyiségű hó hulljon. A vihar miatt zord idő várható a közép-nyugaton és a keleti területeken is - közölte a NOAA, azaz a helyi Meteorológiai Szolgálat.

A Síelők.hu cikke a témában itt olvasható.

A hóvihar magyar idő szerint egészen szombat hajnalig is eltarthat. New England és New York államokban kihirdették a szükségállapotot. Az erős, viharos szél miatt hófúvások is kialakultak, így nagyon rosszak a látási körülmények, ezért a közlekedésben jelentős fennakadások vannak. Több, mint 2200 repülőjáratot töröltek csütörtökön, valamint már előre töröltek 1300 pénteki járatot. Érintett a chicagoi O'Hare, a newarki Liberty Nemzetközi Repülőtér, a new yorki LaGuardia és a clevelandi Hopkins repülőtér is. (Ferihegyről 2008 óta nincs Amerikába induló járat, így a hazai légiközlekedést nem érinti az ottani időjárás.)

Bostontól északra, Boxfordban 53 centiméter hó hullott, de New York városában is 30 centiméter körüli havat várnak péntek estig. A térségben többfelé várható 30-40 centiméter friss hó. Connecticutban a hőmérséklet -20°C alá esik vissza péntekre.

Az NFL hétvégi fordulójában már a rájátszás Wild Card körét rendezik, Wisconsinban vasárnap este a Green Bay Packers -17°C körüli hőmérséklet mellett fogadhatja majd a San Francisco 49ers-t, nem éppen ideális körülmények között.

És hogy itthon mikor jön meg a tél? Jövő hétvégére körvonalazódik.

(CNN, BBC)

Szerző: Berceli Balázs, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.01.03 12:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?