Hóvihar a Közel-Keleten

A hétvégén az elmúlt 20 év legkomolyabb hóvihara söpört végig Libanonban és Izraelben.

Libanonban és Izraelben is napokon belül kezdődhet a síszezon - olvashatjuk a SíTV oldalán.

Ddecember 7-én esett le az első (komolyabb) hó Cedarson, a legmagasabb libanoni síterepen, de ez inkább csak ízelítő volt a nagy hóvihar előtt. Faraya, vagyis a legnagyobb libanoni síterep még december 10-én is olyan képet mutatott, mintha augusztus vége lenne, még hófoltokat sem lehetett látni a webkamerákon.

Hétvégén azonban – ugyanaz a sarki eredetű hideg levegő, amelyik Magyarország felett is átszáguldott – elérte a Földközi-tenger keleti partjait, és brutális hóömlést okozott.
Cedarson másfél nap alatt 180, Farayán pedig 120 cm hó esett, a hegyre vezető utakon két napig nem lehetett közlekedni. A sípályákon most próbálják eldolgozni a havat, és a tervek szerint még ezen a héten elindulnak a felvonók.

izraeli újságok még komolyabb viharról írnak; vasárnap éjjel évtizedek óta nem látott hóesés volt Izrael egyetlen síterepén, a Hermon-hegyen. A sípályák alsó részén – nagyjából 1600 méteres magasságban – 120 cm hó esett 24 óra alatt, míg fent a hegytetőn – 2400 méteren – 200-240 cm.

A 2814 m magas Hermon-hegyen 1971-ben építették az első sífelvonót, akkor még alig-alig ismerték a helyiek a síelést, az elmúlt években viszont egyre nagyobb divat lett itt síelni. Hétvégén óriási tömeg szokott összegyűlni a hegyen, több ezer síelő, és sok ezer nézelődő, aki csak a hógolyózás, szánkózás miatt megy fel.

Forrás: SíTV.hu

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.12.15 16:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Halókkal köszönt be a május
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését