Tetőzik a hőség

Szerdán 36 fok volt Újpesten. Az ország 83%-án piros hőségriasztás van érvényben, pénteken pár fokkal enyhébb lesz.

Péntek

Feltámad a szél, pár fokkal enyhébb idő lesz.

Csütörtök

Csütörtökön tetőzik a hőség, szintén az ország 83%-ára adtak ki piros hőségriasztást, a várható maximális UV-B sugárzás 8,4-es lesz, a bőrleégési idő mindössze negyed óra. Estétől hűsítő záporok lehetnek!

Szerda

Szerdán délután a budapesti melegrekord dőlt meg, Újpesten 36 fokot mértek. A 37 fokos korábbi országos rekord nem dőlt meg.

Szerdán reggel megdőlt az éjjeli melegrekord, Szegeden 23,1 fok volt hajnalban a leghidegebb.

Szerdán az ország 83%-án volt piros hőségriasztás, az UV-B sugárzás 8,5-ig emelkedett, a leégési idő mindössze 15 perc!

Kedd

Kedden megdőlt a napi melegrekord, 35,5 fokot mértek Bugacon! A budapesti napi rekord is új csúcsot állított fel, Újpesten 34,8 fok volt.

Előzmények

Folytatódnak a forró, nyári napok a továbbiakban is, olyannyira, hogy dr. Paller Judit országos tiszti főorvos a csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladhatja a 27 fokot. 

A folyadék megfelelő pótlása mellett bőrünk védelmére is fokozottan kell figyelnünk, az UV-B sugárzás ugyanis az extrém fokozatot is elérheti, azaz akár 15 perc alatt is leéghetünk a napon. Viseljünk lenge ruházatot, szalmakalapot, használjunk megfelelő faktorszámú krémeket és lehetőleg a déli órákban töltsünk árnyékban perceinket.

Csütörtöktől egy hullámzó frontrendszer közelíti meg térségünket, mely hatására eleinte csak néhol, majd hétvégén már több helyen várható zápor, zivatar, de szombatig még marad a kánikula: 30-35 fok közötti értékekre számíthatunk. Vasárnapra már picit enyhülni fog a forróság.

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.06.18 13:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én
Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott