Hőségriadó péntekig

Hétfő déltől péntek éjfélig elrendelte a hőségriadót az országos tisztifőorvos. Délután 35 fok is lehet.

Másodfokú hőségriadó lép életbe hétfő déltől - rendelte el az országos tisztifőorvos. A készültséget péntek éjfélig adták ki. A napi középhőmérséklet (azaz az éjjel 2-kor, reggel 8-kor, délután 2-kor és este 8-kor mért hőmérsékletek átlaga) 25 fok felett alakul, a délutáni csúcs délen 35 felett is lehet. Balra fent: Csőgör Zsolt fotója, köszönjük!

Hogy hogyan készüljünk fel a hőségriadóra, megtudhatjuk a Levegő Munkacsoport cikkéből! A köz- és magánterületek, épületek, műtárgyak klímatudatos kialakításával alacsonyabb energiafogyasztás mellett biztosítható kedvezőbb téli és nyári komfortérzet.

A következő napokban várhatóak tovább fokozódik a hőség. Elsősorban szerdától péntekig számíthatunk arra, hogy a legmagasabb hőmérséklet az országban többfelé eléri, illetve kevéssel meg is haladja a 35 fokot, és hajnalonként is egyre kevesebb helyen mérhetünk 20 foknál alacsonyabb értékeket. 11 és 15 óra között kerüljük a napfényt, hisz az UV sugarak ilyenkor június végén a legerősebbek!

Jelenlegi számításaink alapján úgy tűnik, a hét vége felé pár fokkal mérséklődhet a nagy meleg, és a fölénk áramló nedvesebb, labilisabb levegő hatására ismét növekedhet az esély záporok, zivatarok kialaulására.

Szerző: Szente-Varga Bálint, Cséki Gergő
Megjelent: 2013.06.17 11:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én
Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott