Hórekord Japánban

Az utóbbi napokban sorozatban dől hórekord Japán északi részén, kedd reggel 566 centimétert mértek.

A Japán északi részén található Hokkaido és Tohoku régiók téli időjárását szinte mindig hatalmas havazások jellemzik, idén télen pedig új hórekord született. A különleges mikroklímával rendelkező Hakkoda-hegység és környéke szinte mindig többméteres havat garantál a síterepeken, idén azonban még a lakott településeken is méterekben áll a hó - olvashatjuk a Síelők Weblapján.

A tengerszint fölött 890 méterrel található, fürdőiről és melegvizű forrásairól ismert Sukayu településen mérték a Japán Meteorológiai Intézet mérőállomásai közül a legnagyobb havat: kedd reggel már 566 centiméter vastagon állt a hó. A város lakói és dolgozói csaknem reménytelen küzdelmet folytatnak a havazással szemben, hiszen amit estére eltakarítanak, az reggelre újra lehull. A szabadidejüket éppen itt töltő turisták viszont nem bánkódnak az időjárás miatt, sőt ki is használják az alkalmat, számos ritkának számító fénykép készülhet mostanában. 

A településen átlagosan 17-18 méter hó esik egy szezonban, az eddigi rekord 23,7 méter volt. A legvastagabb hóréteget - mely a hivatalos japán rekord is volt ezidáig - 2005 márciusában mérték 501 centiméterrel. Ez dőlt meg az idén először február 21-én 515 centiméterrel, azóta pedig tovább gyarapszik a hótakaró vastagsága, a legutóbbi mérések szerint már 566 centiméternél tart.

Forrás: Síelők Weblapja, www.asahi.com

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.27 13:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben