Létezik két egyforma hópehely?

Habár az ország nagy részén csak mutatóba esett néhány centiméter hó a napokban, ez már elég volt ahhoz, hogy a fotós belehemperegjen.

Azt hiszem valamennyien elcsodálkoztunk a természet eme remekművein, miközben kíváncsian kerestük, találunk-e egyforma hópelyheket. Jogos lehet a kérdés tehát, nos, tegye fel a kezét az, aki talált! 

A korábbi századok embereit is foglalkoztatta a kérdés, így többek között Wilson Alwyn "Snowflake" Bentleyt (1865. február 9 – 1931. december 23.) is, akit a világ első hópehelyfotósaként emlegetnek. Bentley 1885. január 15-én elkészítette a világ legelső hópehelyfotóját, majd az elkövetkezendő években csaknem ötezret fotózott le mikroszkópjával, amivel bebizonyította, hogy két egyforma hópely nem létezik.
 
Jómagam is egyre nagyobb rajongója vagyok témának, ezért is örültem a mai hóesésnek itt Szegeden, mert végre sikerült pár fotogén hópihét lencsevégre kapnom. Nem is szaporítanám a szót, jöjjön néhány kép a mai napról.
 
 
 
 
 
 
A fotók technikai hátteréről annyit elárulhatok, hogy egy Canon EOS 450D fényképezővel és egy kis rafinériával készültek. A trükk az alap, egy 18-55-ös objektívvel is véghezvihető, amihez egy úgynevezett fordítógyűrűt használtam, ami azt teszi lehetővé, hogy az objektívet fordított helyzetben rögzítsem a vázhoz. Ez rendkívüli nagyítást eredményez, viszont nagyon pici lesz az a távolság a térben, ahol éles képet ad. Emiatt gyakran több fotó is szükséges 1-1 éles kép összeállításához, amelyet photoshop programban végeztem. Továbbá hasznos lehet még egy erősebb vaku a megfelelő világításhoz. Ezek mellett persze a türelem és elszántság a legfontosabb, ha valaki ilyesmi akcióra szánná rá magát.
 
 
 
 
 
 
Végül Bentley 1925-ben tett nyilatkozatával zárnék:
 
"A mikroszkóp alatt felfedeztem, hogy a hópelyhek a szépség csodás képződményei. Milyen kár, hogy ezt a szépséget mások nem csodálhatják meg. Minden egyes kristály a kivitelezés mesterműve, melyben egy részlet, egy minta sem ismétlődik. Amikor egy hópehely elolvad, a mintaszerkezet is örökre elvész. A megannyi szépség anélkül tűnik el, hogy bármilyen nyomot hagyna maga után."
 
Forrás: Mai Manó Ház
 
Szép fényeket kívánok mindenkinek,
Tóth Gábor Gyula (HeavenMan)

Szerző: Tóth Gábor Gyula
Megjelent: 2012.01.20 17:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben