Hömpölygő szemét-szigetek

Évente több ezer albatroszfióka pusztul el, mert szüleik az óceánban mozgó hulladékszigetekből táplálják őket. Meghökkentő képekkel.

Midway-szigetek egy 6,2 km² nagyságú atollt alkotnak a Csendes-óceán északi részén kb. a Honolulu–Tokió hajóút harmadánál. A két fő sziget az Eastern Island és a Sand Island, melyeken ma már természetvédelmi terület, jelenleg semmilyen katonai vagy gazdasági tevékenység nem folyik.

A szennyezett óceánból azonban a szülők összegyűjtik a különböző műanyag darabokat, és a fészken ülő fiókáknak viszik. A mérgező hulladék minden egyes évben több ezer fiatalt pusztít el.

Két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén Japán és a Hawaii-szigetek térségében. A sziget méretű, 10 m vastag, összefüggő hulladékszigetek sajnos nem látszanak a műholdképekről.

"Az elsősorban műanyagot tartalmazó, több száz kilométer átmérőjű képződmény jéghegy módjára viselkedik" - mondta Curtis Ebbesmeyer amerikai tengerbiológus, aki szerint tíz év alatt megduplázódhat a két szemétfolyam mérete.

Focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok is úszkálnak a víz felszínén" - állítja Charles Moore, aki 1997-ben vitorlázás közben fedezte fel az óceán felszínén is megfigyelhető szennyezést. Ezt követően hozta létre az Algalita kutatóközpontot a szemétfolyam vizsgálatára és alternatív megoldási lehetőségek kidolgozására.

"A szennyezés mértéke elképesztő, tíz éve napokon keresztül vitorláztam a masszív szemétfolyamban" - nyilatkozta Moore. A hulladékszigeteket az óceáni áramlások mozgatják, és egy esetleges áramlatváltozás súlyos következményekkel járhat. "A keleti szemétfolyam jelenleg a Hawaii-szigetek felé sodródik, és elképzelhető, hogy nekiütközik a szárazföldnek" - figyelmeztet Ebbesmayer, aki szerint a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok.

Forrás: greenfo, chrisjordan.com

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.10.19 17:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tüzes naplementével búcsúzott a víz világnapja
Reggeli oktatás a madáriskolában
Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon