Zivataros napok jönnek

Július utolsó teljes hete meleg, ám fülledt, záporos, zivataros időt hoz.

Vasárnapra vonult át térségünk fölött az a hidegfront, amely mögött tőlünk északra húzódó tengellyel hosszan elnyúló anticiklon, a Földközi-tenger középső medencéjében pedig egy sekély mediterrán ciklon alakult ki. A következő napokban ez a légörvény fokozatosan térségünk fölé húzódik, meleg, ám labilis, nedves légtömegeket szállítva fölénk, így mától zivataros idő köszönt be

Hétfőn az említett anticiklon és sekély ciklon közös áramlási rendszerében kelet felől meleg, többnyire még száraz levegő áramlott fölénk, ennek köszönhettük az ország nagy részén a kellemesen meleg, többnyire napos időjárást.

Mától azonban változik a helyzet. Déli, délkeleti irányból egyre több, egyre magasabbra törő gomolyfelhő érkezik, és napközben inkább még csak a déli és nyugati országrészben élők, majd estétől már máshol is egyre nagyobb területen számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Szerdára virradóra sok helyen zavarhatja majd álmunkat égzengés, ekkor az országnak valószínűleg csak kis területe marad zivatar és mennydörgés nélkül. Napközben is folytatódik a zivatarokra hajló idő, az esti órákban a keleti tájakat délkelet felől kiterjedtebb zivatarrendszer érheti el. A zivatarok fő veszélyforrása a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék lesz, így elsősorban a hegyvidéki területeken számolnunk kell villámárvizek kialakulásával. Emellett az intenzívebb cellákat helyenként akár 2 cm-t meghaladó átmérőjű jég, illetve 80-90 km/h-t megközelítő széllökés kísérheti. 

Csütörtökön és pénteken is több helyen ázhatunk bőrig esernyő, illetve esőkabát hiányában, igaz pénteken valamelyest már csökken a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A viharok főbb velejárója továbbra is a felhőszakadásméretű csapadék lesz.

A zivataros idő ellenére nem lesz viszont hideg, amolyan trópusi jellegű, párás, fülledt idő alakulhat ki, ahol éppen kisüt a Nap, ott a hőmérő higanyszála a 30°C-ot is átlépi majd, és a hajnali órák sem hoznak igazi felfrissülést 20°C közeli hőmérsékletükkel. Ez az időszak elsősorban az asztmás betegségben szenvedőket viselheti meg, náluk erőteljesebben jelentkezhetnek köhögéses rohamok, fokozódhat a nehézlégzés.

A hétvégére előreláthatólag igazi kánikula várható, záporok, zivatarok elszórtan továbbra is hűsíthetik majd a levegőt. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.07.23 15:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén