Gyors javulás

Szombaton Pécsett négyszeres volt a túllépés, Budapesten elrendelték, majd visszavonták a szmogriadót.

Vasárnap reggel 6 órától tervezték korlátozni Budapesten a gépjárműforgalmat, melynek keretében a fekete és piros környezetvédelmi matricával rendelkező gépjárművek számára tiltották volna meg a közlekedést. A Főpolgármesteri Hivatal korábbi javaslata szerint a veszélyeztetett korcsoportba tartozók lehetőség szerint kerüljék a szabadban tartózkodást. A levegőminőség gyors javulása miatt azonban vasárnap reggel eltörölték a riadót.

élő szmoghelyzet

Kirívóan rossz volt a szmoghelyzet az ország többi területén is. Még a budapestinél is rosszabb volt a helyzet a déli országrészben, Pécsett, a Szabadság úton elhelyezett mérőállomás szombat 11 órakor a szálló por (PM10) koncentrációjának az Időkép szmogtérképeinek 4 éves pályafutása alatti legmagasabb értéket, az egészségügyi határérték több mint négyszeresét mérte. Székesfehérváron, Tatabányán és Szegeden háromszoros volt a határérték-túllépés.

Vasárnap délelőttre mindenhol javult a minősége, már csak Ajkán, Tatabányán és Székesfehérváron éri el a riasztási fokozatot, azaz a határérték dupláját a szmogszint.

A szálló por keletkezése javarészt a gépjárműforgalomhoz köthető. A motorfüst mellett a kerekek által felvert por is jelentős mennyiségű, mely a téli útsózások alkalmával ugrásszerű növekedést mutat. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.02.11 13:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
8 településünkön is veszélyessé vált a levegő február első napjára
Leállt a szél, beállt a köd és a szmog