Egy időre elhalasztották a kilövést

Ha sikerül az indítás, akkor egyelőre még ember nélkül, de 50 év után újra beveszi a Holdat Amerika.

Friss (szeptember 4.): A hétfői pót-pótalkalmat is lefújta a NASA, jó pár hét is eltelhet a következő indítási kísérletig.

Korábban: 2025-ig tervez ismét embert juttatni a Hold az Egyesült Államok. Ennek előfutáraként a már kész űrhajót egyelőre utas nélkül vezetik Hold körüli pályára. Az indításra magyar idő szerint augsztus 29-én, 14 óra 23 perckor kerül sor a világ legnagyobb hordozórakétája, az Artemis-1 SLS nehézrakétája segítségével. Az Artemisnek ez az első küldetése, és közel másfél évig épült. Az űrhajó, mely az Orion nevet kapta az indítást követően 5 nap múlva éri el a Holdat, rajta 4K felbontású kamerák közvetítik majd az elképesztő kilátással övezett manővereket.

Nem lesz céltalan a mostani út sem, azon kívül, hogy tesztelik, alkalmas-e az emberes küldetésre, az Orion fedélzetére sok hasznos teher kerül, többek közt műholdak, technológiai demonstrációk, tudományos vizsgálatok kapnak helyet rajta. Az egyik vizsgálat a Holdon való vízkeresésre irányul, az egyik műhold pedig leszáll majd az égitest felszínére.

A küldetéshez használt NASA rakéta nem képes a Földre való visszatérésre, maradványai az óceánba zuhannak majd. Az Orion 2 hétig kering a Hold körül, majd visszaindul a Földre. Az űrkabin a küldetés 43. napján lép majd be a bolygónk légkörébe, nagyjából 40 ezer km/h sebességgel. Az azonnali elégéstől egy speciális epoxi gyanta anyag védi, majd ejtőernyők segítségével ereszkedik az óceánba.

A 2024-es űrhajósokat követően 2025-ben várhatóan az első nő is megérkezik kísérő égitestünkre, a Hold déli-pólusára a SpaceX Starship leszállóegységével.

Az Artemis-1 rakéta és az Orion űrhajó /Képek: NASA, Spacejunkie/

További részletek és érdekességek a küldetésről a Spacejunkie oldalán.

Borítókép: Az Orion a második fokozaton, már Föld körüli pályán keringve. Kép forrása: Inside Artemis 1's complex launch windows and constraints - NASASpaceFlight.com

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.08.28 14:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?