Pénteken kezdődött a csillagászati ősz

Péntek hajnalban volt napéjegyenlőség, az Északi-sarkon beköszöntött a fél éves éjszaka.

Idén szeptember 23-án, 3 óra 3 perckor delelt a Nap 90 fok magasan az Egyenlítő felett. A napnyugta már este 7 előtt eljön, egyre kevesebb ideig van világos. A meteorológiai ősz mellett, ettől a naptól kezdve a csillagászati ősz is kezdetét vette. Az Északi-sarkon tartó állandó nappal véget ért, és elkezdődöttk a fél éves sötétség.

Nem egyforma hosszú a nappal és az éjszaka

Érdekesség, hogy a csillagászati napéjegyenlőség kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye a légkörből való szóródásnak köszönhetően, a napkelte előtt és napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, 2 perc különbséggel ugyan, de közel

egyforma hosszúak csak 25-én lesznek,

mielőtt az éjszaka javára billenne a mérleg.

Másik tévhit, hogy fix dátumról van szó. A napéjegyenlőség időpontja ugyanis mozgó dátum. A különböző dátumokra csúszkálása a naptári és "szoláris év" hosszának eltérésén kívül a gregorián naptár pontatlanságának, illetve a szökőévnek tudható be.

Keleti-pályaudvar (Horváth Zsolt)

Borítókép: Dobrosiné Ági

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.09.22 12:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Félhavinál több eső esett néhol
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat