Meglepetést okoztak a Plútó-fotók

Megérkezett az első pár kép, nem kis meglepetést okozva. Hónapokig eltart majd az összes mérés letöltése.

Friss: Szerda este a NASA nyilvánosságra hozta az első három felvételt.

Az első felvételen a furcsa alakú Hydra hold látható, mely a feltételezések szerint jelentős részben vízjégből áll. Mérete 43x33 kilométer, azaz nagyjából Budapesttel megegyező méretű. Emiatt csak 2005-ben fedezték fel.

A második fotón az alvilág révészéről elnevezett Charon látható. A hold közel fele akkora, mint maga a bolygó. A két égitest tömegközéppontja emiatt a Plútón kívül található, így lényegében a törpebolygó és a hold egymás körül keringenek.

A várva várt fotó ugyanakkor az első nagyfelbontású kép volt a Plútó felszínéről. A felvételen 3,5 kilométer magas hegyvonulatok látszanak, melyeket meglepő módon sehol sem tarkít kráternyom. A szakemberek ebből szokatlanul fiatal geológiai aktivitálsra következtetnek. Nem világos, hogy az ehhez szükséges hő honnan ered, mivel a felszínen -230 fokos zord fagy uralkodik.

Az egy kilobites kapcsolaton hónapokig tart majd letölteni az összes képet

Előzmények

Kilenc és fél év űrutazás után kedden megközelítette a NASA New Horizons nevű szondája a törpebolygót és minden eddiginél részletesebb és szebb felvételeket sugároz majd szerdán a Földre. Magyar idő szerint kedden 13 óra 50 perckor mindössze 12500 kilométerre suhant el az égitesttől.

A Plútó gravitációs mezeje gyenge ahhoz, hogy ezalatt pályára fogja a szondát, a fékezéshez pedig nincs elegendő üzemanyag, így minden figyelem a kritikus pillanatokra összpontosult. Az áthaladás idejére nem is terhelte magát a kommunikációval az eszköz, egy kedd hajnali utolsó rádióadást követően elnémult, a felvételeket majd az áthaladást követő órákban sugározza csak vissza a Földre.

A nagy távolság is akadálya volt az élő közvetítésnek: a fénysebességgel haladó rádióhullámok négy és fél óráig utaznak a világűrben, mire visszaérnének a Földre. Kedden kora délután nyilvánosságra hozták a megközelítés előtti utolsó felvételeket, a sikeres áthaladásról való első visszajelzés szerda hajnali 2 óra 53 perckor rendben megérkezett.

Külön érdekesség, hogy a szonda magával viszi a Plútó felfedezőjének, Clyde Tombaugh hamvait is. Az áthaladást követően a szonda a tervek szerint a Kuiper-öv néhány égitestét veszi célba, mielőtt elhagyná a Naprendszert.

Forrás: NASA-JHUAPL-SWRI

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2015.07.13 17:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája
Műhold pottyanhat a fejünkre csütörtök hajnalban