Beléptek az első zivatarok

Estétől többfelé számíthatunk akár heves zivatarok kialakulására, Kőszegtől nyugatra már megdörrent az ég.

Kettévált az egyik tömb (18:00): 

Kőszeg mellett az első cella (16:40): Az északnyugati határtól nem messze, Kőszegtől  nyugatra már megdörrent az ég, ahogyan az a kétegyházi kamerán is látszik, a cellák folyamatosan képződnek egymás mögött. Ausztriát keresztbe szeli egy nagyobb rendszer, ami megállíthatatlanul robog hazánk felé.

Előzmények

Izgalmas időjárás igérkezik a ma esti órákban. Délutántól kezdődően először a nyugati határainkon, majd késő estétől kezdőden a középső országrészben is egyre többfelé alakulhat ki heves zivatar.

Tegnap este még Csehország felett volt található az a hidegfront, mely ma délelőtt legyengülve áthalad a Kárpát-medencén is, maga után ugyanakkor több hullámban szállít majd labilis levegőt hazánk fölé.

Késő estétől durranhatnak be

Ma délután egyelőre csak az Alpokalja környékén számíthatunk zivatarok kialakulására. A heves kísérőjelenséggel járó gócok aztán fokozatosan tolódnak keletre, estére a Dunántúlon, éjfél körül a Duna vonaláig, reggelre a Tiszántúlra is elérhetnek.

Onlinepatron fotója, köszönjük!

A várható magas labilitás és szélnyírás kedvez a szupercellák kialakulásának is, melyekhez kapcsolódóan akár 100 km/órás szél, 2-3 centis jégméret és nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt szerdára a Dunántúl jelentős részére, így Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyére is.

Az európai ECMWF új modellfrissítése pont kedd estétől elérhető - remélhetőleg így még pontosabban meg lehet majd jósolni a holnap esti eseményeket. A friss előrejelzésekkel folyamatosan frissítjük cikkünket!

Szerző: Szente-Varga Bálint, Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2015.05.12 14:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban