Így folyik be a hideg (animációval)

Nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki az északkeleti és déli tájak között.

Ahogy arról már korábban is írtunk, több mint 10 fokos lehűlést, erős, helyenként viharos szelet hozhat a pénteken érkező markáns hidegfront. Emellett csapadék is több helyen kialakulhat, ami túlnyomóan eső, zápor formájában hullhat le, havas eső,

kisebb havazás, hózápor az Északi-középhegységben

alakulhat ki a délutáni órákban.

A hőmérsékletben jelentős területi különbségek adódhatnak. WRF modellünk 2 méteres hőmérsékleti előrejelzéséből készült animációnk jól szemlélteti a lehűlés várható ütemét. 

Az északi, északnyugati területeken több helyen gyakorlatilag a reggeli órákban mérhetjük a maximum hőmérsékleteket, közvetlenül a hidegfront érkezése előtt. A feltámadó széllel érkező hidegfront hatására rövid időn belül több fokot visszaeshet a hőmérséklet. Különösen keleten, északkeleten, ahol a bezúduló száraz, hideg levegőnek éles határvonala lehet.

Kora délután délen még többfelé 11-14 fok között alakulhat a hőmérséklet, míg északkelen egyes tájakon 5 fok alá hűlhet a levegő, így a két országrész között jelentős,

több mint 10 fokos kontraszt állhat elő

Késő estére már több helyen felszakadozik a felhőzet, mérséklődik a szél, így egyre többfelé várható fagy. Szombatra virradóra -5 fok köré, északon helyenként -10 fok közelébe hűl le a levegő.

Borítókép: Mona33

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.03.04 18:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött