Hol hideg, hol meleg

Több hullámban érintenek majd frontok: eleinte száraz napok jönnek, pénteken viszont újabb hidegfront érkezik.

Tovább terjedt a köd (kedd, 12:00): kedden már a Nyíregyháza-Szolnok-Kecskemét-Jászberény-Eger térségét érintette napközben a köd, ott mindössze fagypont körül értékeket mutatnak a hőmérők. 

 

Szeszélyes, változatos, tavaszias – így jellemezhetnénk az elmúlt, s a következő napok időjárását. Kontinensünk, így hazánk felett is hatalmas kiterjedésű antciklon irányítja az időjárást, s okoz szinte tavaszias hangulatot, ám ennek peremén egy többközéppontú frontrendszer húzódik, melynek egy hidegfrontja kedden érinteni fog bennünket is: még szerdán is erős hidegfronti hatásra számíthatnak az érzékenyebbek.

A hétfői állapot

 

Hétfőn az ország túlnyomó részén hétágra sütött a Nap, kivéve az északkeleti országrészben: Miskolc-Nyíregyháza-Sátoraljaújhely környékén csak álmodoztak a szelíd napsugarakról; ott ugyanis beragadt a köd (lásd jobbra fent, forrás: Sat24), a csúcshőmérsékletek mindössze 0 fok körül alakultak, míg másutt 13-17 fokig szökött a hőmérők higanyszála.

Majdnem megdőlt az 1995-ös melegrekord a fővárosban, a mért 15 fok egy tizeddel maradt csak el a korábbi csúcstól. Ugyanitt a levegő is kitisztult, azonban Miskolcon hétfőn délután még mindig az egészségügyi határérték dupláját mutatta a szálló por koncentrációja. 

Kedden tehát egy hidegfront érinti hazánkat, a magasban szerdáig közel 15 fokkal fog csökkenni a hőmérséklet, amely igencsak megviselheti az idősek szervezetét. Elsősorban a görcsös és reumatikus panaszok fokozódhatnak, valamint az asztmatikus betegséggel élők állapota romolhat. Hajnalonként pára- és ködfoltok képződhentek, de alapvetően száraz, napsütéses napok következnek, csapadéktól péntekig nem kell tartanunk, akkor azonban egy újabb hidegfront érkezik, ekkor megnövekszik a felhőzet, elszórtan számíthatunk záporokra, esőre, a magasabb területeken és északkeleten néhol hózáporokra, havas esőre is.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.02.07 16:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A sarki fény is megjelent a nap végére
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Állati melegen indult a hét