Hőhullámok ostromolják a tél birodalmát

Szibériát és az északi sarkvidéket is komoly hőhullámok érik el ezekben a napokban. Az átlagos hőmérséklettől való eltérés a 20 fokot is meghaladja.

Az átlagosnál jóval (helyenként több mint 20 fokkal) melegebb levegő áramlik Közép-Ázsia térségéből Szibéria középső, melynek hatására helyenként 30 fok közelében tetőzik a hőmérséklet.

A hőhullámért felelős időjárási helyzet fő mozgatórugója egy nagyon erős magassági teknő, ami Oroszország nyugati részén helyezkedik el már hosszú ideje. Az ebben a teknőben kialakuló ciklonok újra és újra melegebb légtömeget szippantanak fel Közép-Ázsia sztyeppéiről, félsivatagos területeiről, így nem csak melegebb, de szárazabb levegő érkezik Szibériába. Az elmúlt hetekben alig esett és hónap végéig nem is érkezik jelentős csapadék a térségbe.

A hőhullámért felelős időjárási helyzet és a GFS 2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomália előrejelzése Forrás: Tropicaltidbits.com

A hőhullámban érintett Novoszibirszk városában az átlaghőmérséklet 3 fok, az átlagos maximum-hőmérséklete pedig 8 fok körül alakul áprilisban. Ehhez képest jelenleg 26 fokot mutatnak a hőmérők.

A hőmérsékleti és csapadék adatok eddigi alakulása április folyamán Novoszibirszk (Ogourtsovo) állomáson. Forrás: Infoclimat.fr

Nem csak Szibériában érzékelhető a melegedés: az átlagosnál melegebb légtömeg egészen az sarkvidékig eljutott, ahol 15-20 fokos melegedést okozott. Egyes sarkkörön túli állomásokon 0 fok felett alakult a hőmérséklet, ami a jégolvadást is jelentősen felgyorsíthatja a térségben.

2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomália térkép. Forrás: ClimateReanalyzer.com

0-2 fok közötti maximum-hőmérsékletek Szibéria északi partvidékén április 20-án. Jobb felső sarokban a sarkkörön túl fekvő Gmo Im. E. K. Fedorova állomás áprilisi hőmérsékleti és csapadékadatai láthatóak. Forrás: Ogimet.com, Infoclimat.fr

A sarkvidéki melegedésért felelős észak-déli (meridionális) áramlás még a következő napokban is fennállhat, így újabb adag meleg érkezésére lehet készülni. Hó végén, május elején jöhet jelentős változás az időjárási helyzetben.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.04.23 15:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)