Hőhullám jön Nyugat-Európában: Franciaországban 40 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet

Forró, szubtrópusi légtömeg árasztja el Nyugat-Európát a hét második felében.

Több napja uralja az Ibériai-félsziget időjárását az a forró, szubtrópusi légtömeg, ami hamarosan Nyugat-Európa több országát is elérheti. Szerdán ugyanis egy magassági hidegörvény közelíti meg Portugália és Spanyolország partjait, melynek előoldalán megerősödik a délies áramlás, így a forró légtömeg péntekre egészen Anglia déli részéig is eljuthat. Ezzel párhuzamosan pedig egy erős magassági gerinc, egy úgynevezett hőkupola is kialakulhat, melyen belül nagyon meleg, száraz időjárásra kell számítani.

Spanyolország déli részén már most is tikkasztó a hőség. Az ország déli részén vasárnap 40-43 fok között alakult a csúcshőmérséklet.

Vasárnapi maximumok az Ibériai-félszigetn. (Forrás: Meteociel.fr)

A forróság azonban tovább fokozódik: szerdán és csütörtökön Spanyolország középső és északkeleti területein is 40 fok körüli hőmérsékletekre lehet készülni, délen pedig

néhol 44-45 fok is előfordulhat. 

Pénteken és szombaton Franciaországban is beköszön a 40 fok: az ország déli felén 38-43, máshol 34-37 fok között alakulhatnak a maximumok. A Benelux államokban is több helyen emelkedhet 34-35 fokig a hőmérséklet, Dél-Angliában pedig 28-33 fok között tetőzhet a hőhullám. 

Az ECMWF péntekre szóló, 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti-anomália előrejelzésén jól kivehető, hogyan foglal helyet Nyugat-Európa fölött a forró, átlagosnál 12-16 fokkal melegebb létgtömeg. (Forrás: WXCharts.com)

A meleg légtömeg a Kárpát-medencébe is megérkezhet a jövő hét elejére, de a jelenlegi számítások szerint rendkívüli hőségre nem kell készülnünk.

Borítókép:Ivanmari

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.06.13 14:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)