Hófúvás okozott fennakadásokat

A hétvégi havazást okozó mediterrán ciklon Románia több megyéjébe is erős hófúvással kísért ítéletidőt hozott.

Vészhelyzetet hirdetett ki hétfőn a román kormány a délkelet-romániai Buzau, Braila és Vrancea megyében, ahol a harmadik napja tartó hófúvás miatt megbénult a közlekedés, írja az MTI.

A meteorológiai intézet a hófúvás miatt még szombaton kiadott narancssárga riasztását a tengerparti Dobrudzsa térségében található nyolc megyére szűkítette. Három másik moldvai megyében sárga figyelmeztetés van érvényben. A legnagyobb gondot a viharos szél által emelt hótorlaszok okozzák, amelyek magassága a délkeleti megyékben helyenként a két métert is meghaladta.

Az ország délkeleti részén 27 főút (köztük 2 autópálya) szombat óta le van zárva, 16 főúton pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Románia 27 megyéjében (az ország több mint felében) hétfőn szünetelt a tanítás. A román fővárosban több mint 400 tanintézmény tartott zárva, ami negyedmillió iskolást és óvodást érintett.

Hatalmas fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is: a bukaresti főpályaudvarra érkező és onnan induló járatok közül 74-et töröltek, amelyek mégis járnak, azok hat-hét órát is késnek.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.01.27 15:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest