Hó, havas eső, eső

Egy mediterrán ciklon hatására kedden a Dunántúl néhány településén átmenetileg lepelhó is kialakult. Keleten kellemesebb idő uralkodott.

Az elmúlt napok időjárását a középpontjával a Földközi-tenger térségében mozgó mediterrán ciklon alakította, melynek áthelyeződése Közép-Európa légnyomástérképén is szépen figyelemmel követhető volt.

A Dunántúlon a csapadék szinte minden halmazállapota megjelent a keddi nap folyamán: esőről, havas esőről, havazásról egyaránt érkeztek észlelések. A Kisalföldön az élénk szelet időnként erős lökések is kísérték.

Míg az ország nyugati felén csapadékos, szeles időjárás uralkodott, és a maximum-hőmérsékletek mindössze 2-3°C körül alakultak, addig keleten 6-8°C-ot mutattak a hőmérők a legmelegebb órákban, itt időnként még a Nap is előbújt a felhők mögül.

A Mecsek-hegység északkeleti lábánál található Váralján készült a fenti fénykép (lásd jobbra), ott átmenetileg néhány mm hó is megmaradt.

A Bakony fővárosának is nevezett Zircen lepelhó alakult ki (lásd balra), míg a Bakony magasabb területein 1-2 cm magmaradó hó hullott, ez a hajagi webkamerán is szépen látszik.

Érdemes lesz figyelni ma is, nyugaton, északnyugaton ugyanis egyre többfelé ered el az eső, mely havas esőbe, a Dunántúl magasabban fekvő területein átmenetileg havazásba is átválthat.

Továbbra is várjuk Észlelőink fényképeit, hozzászólásait! Köszönjük!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.11.04 10:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján