Havazott az éjjel

Napközben aztán viharos szél csökkentette hőérzetünket, 70-80 km/órás széllökések is előfordultak.

Egyre több helyen havazik (vasárnap 1:20): A hideg levegő folyamatos beáramlásának köszönhetően egyre többfelé havazásról számolnak be észlelőink. Jelenleg a Sopron -  Budapest (főként a magasabban fekvő területeken)-Békéscsaba ívtől észak-északkeletre havazik, egyes területeken már 3-4 cm friss hóréteg alakult ki. A hőmérséklet fagypont közelében alakul. Nyugatabbra havas eső, eső is előfordul.

Intenzív havazás Vác-Nyulason az éj leple alatt:

 

Előzmények

A péntek esti ónos esőt követően vasárnapra virradóra északnyugat felől újabb csapadékmező érkezik, mely ismét többfelé okoz csapadékot, az átvonuló hidegfront mögött napközben pedig sokfelé viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

A csapadék formája a legfrissebb előrejelzések alapján nagyjából a Tatabánya-Békéscsaba vonaltól északkeletre mindenhol hó lesz, az Északi-középhegységben, illetve Szabolcsban és a Hajdúságban reggelig akár

8-10 cm vastag hótakaró is kialakulhat.

A déli és nyugati országrészben ugyanakkor inkább eső, havas eső lesz jellemző, sőt a délnyugati tájakon átmenetileg ónos eső sem kizárt. A várható hó mennyiségéről Havazás aloldalunkon tájékozódhatnak.

Viharos északnyugati szél jön

A front mögött vasárnap napközben számottevő csapadék már nem valószínű, felszakadozik a felhőzet, többfelé kisüt a Nap, a felhőátvonulásokból inkább csak északkeleten, keleten, valamint a Dunántúlon alakulhatnak ki elszórtan hózáporok. Ezzel együtt azonban sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Dunántúlon és a főváros környékén nem lesznek ritkák a 70-80 km/órát elérő széllökések sem. Napközben még szinte mindenhol fagypont fölé melegszik a levegő, a csúcshőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Hétfőn elsősorban az ország nyugati felén alakulhat ki havazás, hózápor, keletebbre több lesz a napsütés. Főként a Dunántúlon még mindig erős, viharos lökések kísérhetik a szelet, és egy-két fokkal tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

Kedden és szerdán már országszerte a napsütés kerül előtérbe, a szél is fokozatosan mérséklődik, így visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok, a hóval borított tájakon ismét mérhetünk -10 fok alatti értékeket, és a legtöbb helyen napközben is fagyni fog. 

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2015.01.03 16:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma