Varázslatos játékot játszik velünk a napokban az időjárás: míg tegnap délelőtt még zöldellt az erdő alja a Bakonyban, délutánra hólepel borította a alját és a hőmérők is mindössze -1,5 fokot mutattak Hajagtetőn.
Medvehagymák a Bakonyban havazás előtt és után
Ebben a bolondos időjárásban azonban egyre többfelé találkozhatunk az erdőt járva medvehagymával, amit sokan szeretettel gyűjtenek be egy-egy finomabb étel elkészítésének reményében.
Mire jó a medvehagyma?
A medvehagyma illata és íze a fokhagymához hasonló, ám enyhébb és finomabb. A növény leveleit és virágait frissen vagy főzve lehet felhasználni, például salátákban, levesekben, szószokban vagy pestókban. De süthetünk belőlre remek pogácsákat, sós süteményeket is.
Medvehagyma-rengeteg Kővágószőlős mellett - Györkő Zsombor fotója
Hogyan tudjuk felismerni?
A medvehagyma könnyedén összekeverhető például a fogyasztásra alkalmatlan, mérgező gyöngyvirággal.
Medvehagymák a turistaútvonalak mentén - Györkő Zsombor képe
Mindig legyünk óvatosak és bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban medvehagymát szedtünk, mielőtt elfogyasztanánk.
Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.03.28 11:42