Hó borította a medvehagymákat

Elkezdődött a medvehagyma szezonja, egyre többfelé zöldell az erdők alja. De csak óvatosan a szedéssel!

Varázslatos játékot játszik velünk a napokban az időjárás: míg tegnap délelőtt még zöldellt az erdő alja a Bakonyban, délutánra hólepel borította a alját és a hőmérők is mindössze -1,5 fokot mutattak Hajagtetőn.

Medvehagymák a Bakonyban havazás előtt és után

Ebben a bolondos időjárásban azonban egyre többfelé találkozhatunk az erdőt járva medvehagymával, amit sokan szeretettel gyűjtenek be egy-egy finomabb étel elkészítésének reményében.

Mire jó a medvehagyma?

A medvehagyma illata és íze a fokhagymához hasonló, ám enyhébb és finomabb. A növény leveleit és virágait frissen vagy főzve lehet felhasználni, például salátákban, levesekben, szószokban vagy pestókban. De süthetünk belőlre remek pogácsákat, sós süteményeket is.

Medvehagyma-rengeteg Kővágószőlős mellett - Györkő Zsombor fotója

Hogyan tudjuk felismerni?

A medvehagyma könnyedén összekeverhető például a fogyasztásra alkalmatlan, mérgező gyöngyvirággal.

Medvehagymák a turistaútvonalak mentén - Györkő Zsombor képe

Mindig legyünk óvatosak és bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban medvehagymát szedtünk, mielőtt elfogyasztanánk.


Ti szoktatok medvehagymát gyűjteni?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.03.28 11:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok