Frontok kínozzák? Fejfájásra koffein is megoldás! (X)

Hogy a kávéból vagy a kakaóból ismerős koffein élénkít, azzal mindenki tisztában van. Az orvostudomány ugyanakkor más áldásos hatásait is ismeri.

Egy nemrégiben készült, a koffeinfogyasztás okaira is rákérdező életmódkutatás adatai szerint közel annyian tudják, hogy a koffein képes csillapítani a fejfájást, mint amennyien a talán legismertebb tulajdonságát, az élénkítő hatását ismerik. Ez első hallásra meglepő lehet, de ha belegondolunk, előfordult-e már velünk, hogy a kezdődő fejfájást egy csésze kávéval vagy egy palack kólával próbáltuk elűzni – netán csak felidézzük, hányszor észleltünk időbeli összefüggést a fájdalom megszűnése/enyhülése és egy koffein tartalmú étel vagy ital elfogyasztása között –, könnyű arra a következtetésre jutni, hogy a koffein tényleg működik.

A hétköznapi tapasztalatot a tudomány tényei is alátámasztják. A koffein egy sokoldalú és összetett hatású élelmiszer-összetevő: serkentőleg hat a központi idegrendszerre, növeli az izmok teljesítőképességét, javítja az egyes szervek vérellátottságát, tágítja a légutakat, serkenti a vizelet-elválasztást – sőt, a fájdalomcsillapítók hatását is képes erősíteni és gyorsítani. Márpedig a fájdalom elmulasztásában hangsúlyosan igaz a mondás: „kétszer ad, ki gyorsan ad”. Ha annyira fáj a fejünk, hogy rászánjuk magunkat valamilyen fájdalomcsillapító szer használatára, gyors segítséget remélünk – ilyenkor minden percnek jelentősége van.

Az élettani szempontból pozitív hatások ismeretében kijelenthető, hogy a megfelelő mennyiségben (napi kb. 300 mg küszöbérték alatt, ami 2-3 adag kávénak felel meg) fogyasztott koffein jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Amint az a már említett felmérés adataiból kiderül, a legtöbben kávé, tea és csokoládé formájában fogyasztják. Amikor a kutatók az okokra kérdeztek rá, a legtöbbször előforduló válasz (75%-os előfordulási aránnyal) az volt, hogy ha mértékkel élnek vele, segít az egészség megőrzésében, a második leggyakoribb (43%) pedig az, hogy jótékony hatásúnak tartják.

A koffeinfogyasztás motivációi közül a legtöbben az „élénkít” és „az ízéért” válaszokat jelölték meg – a tiszta koffein egyébként íztelen, itt a válaszadók minden bizonnyal a kávé, tea, csoki és a kakaó koffeinforrás ízére gondoltak –, de minden hetedik megkérdezett a fejfájás elleni alkalmazást jelölte meg. Nem is alaptalanul: a tudományosan igazolt hatások közül az erek tágítása és a központi idegrendszer serkentése is segíthet a fájdalom elmulasztásában. Ezt használják ki a fájdalomcsillapítók legújabb generációjához tartozó gyógyszerek is, amelyek a fájdalomenyhítés hagyományos hatóanyagait kombinálják a koffeinnel, éppen annak érdekében, amit a kávéban is szeretünk: hogy a hatás egyszerre erősebb és gyorsabb is legyen.

MAT-HU-2100244 (2021.02.05.)

Szerző: Hirdetés
Megjelent: 2021.03.08 0:00


Hirdetés