Hidegcsepp hoz esőt, záport, zivatart

Egy magassági hidegcsepp hatására holnapig többfelé kiadós csapadék hullhat.

Nyugat felől egy magassági hidegcsepp érkezik, amely csütörtök délutánra hagyja el kelet felé hazánkat. Ez a magassági hidegcsepp kedvezni fog a felhő- és csapadékképződésnek, így szerda napközben többfelé szükség lesz az esernyőkre. Északnyugaton végig borongós idő várható, délebbre, keletebbre szakadozottabb lesz a felhőzet, és a csapadék is leginkább záporok, főként az Alföld déli felén zivatarok formájában érkezhet. Egyre többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, az Alpokalján egy-egy viharos lökés is lehet. 

10 fokos lesz a kontraszt észak és délkelet között

Északnyugaton hűvös lesz, csak 11-12 fok körül alakulnak a maximumok, ezzel szemben délkeleten 20-21 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön szeles idő várható, többfelé erős, északkeleten és néhol nyugaton viharos lökések kísérhetik az északi szelet. Keleten még csapadékos idő várható, a középső és nyugati országrészben napos-gomolyfelhős. Késő délutánra keleten is megszűnik a csapadék. 14-19 fokot mérhetünk a legtöbb helyen délután.

Bár magassági hidegcseppről lévén szó, a csapadék térbeli eloszlását és mennyiségét illetően lehetnek meglepetések, a mostani számítások szerint úgy tűnik, csütörtök estig nagy területen hullhat 10, főként az Esztergom-Budpest-Békéscsaba vonal szélesebb sávjában 15, helyenként 20 mm-t meghaladó csapadék. Az intenzívebb záporos, zivataros gócokból pedig lokálisan 30-40 mm is összegyűlhet.

Borítókép: Szaszki Tamás /Vanyarc/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.04.26 11:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a holnapi front
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok