Hidegörvény Európa közepén

Látványos felhőspirált hozott létre a Közép-Európa felett elhelyezkedő hidegörvény. Kiadós esőt, zivatarokat okoz több helyen.

Európa keddi műholdtérképére rápillantva szembetűnő lehetett az a hurrikánra emlékeztető, forgó felhőspirál, mely Németország és térsége felett kavargott. Bármennyire is nagy a hasonlóság, itt mégsem egy európai hurrikánról van szó, hanem egy ún. magassági hidegörvény tevékenykedik Európa közepén.

Forrás: Eumetsat/Meteociel.fr

Ezek a légköri képződmények a troposzféra középső (kb. 5000-5500 méter) tartományában jelennek meg, és erős, gyakran 200 km/h körüli szelek fújnak körülöttük. Aggódni viszont nem kell, a felszín közelében ekkora szelet nem okoznak, viszont környezetükben gyakran alakulnak ki heves esőzések, zivatarok, melyeket gyakran tubák és olykor tornádók kísérhetnek. 

A hidegörvény az 500 hPa-os geopotenciál anomália térképen (Forrás: WXCharts.eu)

A hidegörvényt körülölelő futóáramlás (Forrás: WXCharts.eu)

Németország felszíni légnyomás- és széltérképén is megjelent a magassági ciklon által generált sekély ciklon július 10-én

Ez a hidegörvény okoz kiadós esőt és heves zivatarokat Közép-Európa nagy részén jelenleg is. Hazánk nyugati felén is emiatt hűvös, csapadékos az idő. A hidegörvény várhatóan a következő napokban is hatást gyakorol majd a Kárpát-medence időjárására.

Borítókép: Meteociel.fr

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.07.11 14:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett