Hidegörvény alakítja a hétvége időjárását

...de hideg azért nem lesz, az ilyenkor átlagos tartományban alakul a hőmérséklet.

Hétvégén egy tőlünk délre forgó magassági hidegörvény juttat több csapadékot a Kárpát-medencébe. A legtöbb esőt és vihart az Adria és a Balkán-félsziget kapja ugyan, de nálunk sem marad el a rég várt öntözés. A csapadék azonban néhány déli régiót leszámítva (melyeket szombat reggel érhet tartósabb eső) konvektív jellegű lesz, azaz kis területre korlátozódik majd. A zivatarok környezetében viszont előfordulhat felhőszakadás és apró szemű jégeső is.

A GFS időjárási modell 500 hPa-os geopotenciál-anomália előrejelzése szombatra vonatkozóan
Forrás: WXCharts

Szombaton zápor, zivatar, nagyobb mennyiségű csapadékot hozó gócok a déli országrészben alakulhatnak ki, illetve kevés gyengébb zápor az északi határ közelében fordulhat elő. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra azért mindenütt készülhetünk, 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az északias szél mérsékelt, élénk lesz, de időnként erős széllökésekre is számíthatunk.

Vasárnap elszőrtan, de leginkább a középső tájakon alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok. Az északias szél a Dunántúlon élénk, erős lesz, és zivatarok környezetében is feltámadhat. A legmelegebb órákban 25-30 fok várható.

Jövő hét első napjain egyre szárazabb és egyre melegebb idő ígérkezik, hét közepén átléphetjük a 35 fokot is.

Borítókép: Nagy Norbert (Tiszacsege)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.08.12 12:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én
118 éves melegrekord dőlt meg szombaton
Ilyen meleg lesz az év második hőségnapján