Hidegfront után nyugodt hétvége

Csütörtökön egy hidegfront okoz szeles időt, záporokat, helyenként zivatarokat, majd nyugodtabb hétvége vár ránk.

Csütörtökön ismét mozgalmasabb időjárás köszönt be. Többfelé már az éjszakai órákban erősen megnövekszik a felhőzet, így enyhébb hajnalra ébredhetünk. A legalacsonyabb hőmérsékleteket északon, északkeleten mérhetjük majd, de ott is 8-10°C körül alakulnak a minimumok, máshol 11 és 15°C közötti értkekre van kilátás. Hajnalban délnyugaton pára- és ködfoltok kialakulhatnak.

Délelőtt a hidegfront előterében már kialakulhatnak záporok, elsősorban az északi, az északkeleti és a keleti országrészben. A szél folyamatosan nyugatira, északnyugatira fordul, megélénkül, majd napközben egyre többfelé megerősödik, helyenként egy-egy viharos lökésre is számítani kell. Azonban a hidegfront megérkezése előtt még 20 és 25°C közé melegszik a levegő, északon várhatóak az alacsonyabb, délen a magasabb értékek. Délután a hidegfront észak-északnyugat felől megérkezik, gyorsan halad majd át az ország felett, többfelé záporok kísérik útját, de északon, észekkeleten, keleten és délnyugaton zivatarok is kialakulhatnak, melyeket viharos széllökések és akár apró szemű jég is kísérhet. A front mögött valamelyest visszaesik a hőmérséklet.

Pénteken a Dunától keletre eső területeken naposabb időre van kilátás, a Dunántúlon viszont többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, és kisebb eső elsősorban délnyugaton még kialakulhat. Mindenhol mérséklődik a légmozgás. Hajnalban a felhősebb területeken kevésbé hűl le a levegő, de északon, északkeleten, ahol éjszaka már jelentősen csökken a felhőzet, ott 5°C alá csökken a hőmérséklet, de a szélvédett völgyekben akár talajmenti fagy is előfordulhat. Helyenként pára- és ködfoltok megjelenésére is számítani kell. Napközben a felhősebb, helyenként kissé csapadékos Dunántúli területeken 13-14°C körüli értékekre van kilátás, máshol 16-18°C-ot mérhetünk a délutáni órákban.

Szombaton és vasárnap elsősorban nyugaton és délnyugaton találkozhatunk több felhővel az égen, de mindenhol csapadékmentes időre van kilátás. A derültebb tájakon - elsősorban az ország északi felén - hideg hajnalokra ébredhetünk, a szélvédett völgyekben helyenként továbbra is előfordulhat talajmenti fagy. Napközben kellemes őszi időre számíthatunk 16-20°C közötti maximumokkal, de a felhősebb nyugati, délnyugati terülteken néhány fokkal alacsonyabb lehet délután a maximum-hőmérséklet.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.09.25 13:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Egyre melegebb idő jön hétvégén