Hidegfront torpantja meg a nyári időt

Kedden zivataros, szeles idővel vonul át a hidegfront, 10 fokos lehűlés jöhet.

Hétfőn még kitart a nyárias meleg, az ország legnagyobb részén napos idő lesz jellemző. Kevés zápor az Alpokalján alakulhat ki, de napsütésből itt sem lesz hiány. A legmelegebb órákban 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden hidegfront éri el hazánk térségét,

a szél a Dunántúlon már délelőtt feltámad, többfelé indítják záporok a napot. A légkör energiája délutánra nő meg a hevesebb zivatarok kialakulásához, melyek az ország bármely részén kipattanhatnak (az északnyugati tájakon kisebb, máshol nagyobb eséllyel). Ekkorra a szél is nagy területen megerősödik, nyugaton és zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A lehűlést a csapadék hozza meg, így azon tájakon, melyeket kikerülnek, vagy később érnek el a záporok, zivatarok, még 25-30 fokos melegre kell számítani.

Szerdán délelőtt még lehet kevés zápor, délután viszont ragyogó napos idő ígérkezik. A hidegfront átvonultával

a hőmérséklet visszavált tavaszira,

a legmelegebb órákban 18-22 fokot mérhetünk. 20 fok alatt északkeleten maradnak a csúcsértékek. Az északias szél még erős, keleten többfeé viharos lehet.

Szerdán várható maximumok

Csütörtökön marad a napos idő, csillapodik a szél, és pár fokkal emelkednek a maximumok. A részletekről naponta kétszer frissülő előrejelzésünkben adunk tájékoztatást.

Borítókép: Omegas

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.05.15 9:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol