Hidegfront szeli ketté a hetet

Szerdán egy hidegfront határozza meg időjárásunkat, mely többfelé okoz majd csapadékos, zivataros, szelesebb, hűvösebb időt.

A hét közepén az ország nagy részén mérséklődik a meleg, melyet egy kedd éjszaka hazánkat megközelítő hidegfront okoz majd.

Hidegfront érkezik

Kedden éjjel a nyugati, északnyugati országrészt már eléri a csapadékmező, így ezeken a tájakon sokfelé kell számítani kiadós esőre, többfelé az ég is megdörrenhet. A szél is északira, északnyugatira fordul, megélénkül, megerősödik ezeken a tájakon. A Dunától keletre ekkor még csapadék nem várható, és a felhőzet is szakadozottabb lesz. Hajnalban a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Eső, zápor, zivatar

Szerdán napközben a csapadékmező tovább terjeszkedik kelet felé, legkésőbb a Tiszántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi, a középső és a déli tájakon többfelé kell záporok, zivatarok kipattanására számítani, viszont nyugaton, északnyugaton elsősorban eső lehet a jellemző. Egyre többfelé lehet élénk, néhol erős az északi-északnyugati szél, legkésőbb keleten válthat irányt a légmozgás.

Rippel Erik fotója, köszönjük!

Nagy hőmérsékleti kontraszt

Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt az ország keleti és nyugati fele között. A tartósabban esős nyugati, északnyugati tájakon csak 20 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, ezzel szemben keleten, délkeleten és délen még 30 fok körüli maximumokat mérhetünk. A záporos, zivatarok északi és középső tájakon 24-28 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a csapadékhullást követően lehűl a levegő.

Visszatér a napsütés és a meleg idő

Szerda éjjel egyre inkább kelet felé halad tovább a csapadékmező, csütörtök reggel már csak keleten, északkeleten alakulhat ki kisebb eső, gyenge zápor, majd napközben ezeken a tájakon is megszűnik a csapadék, és a nap is kisüt. Az ország más részein már a reggeli óráktól a napsütés lehet túlsúlyban. Északon, északkeleten szeles lesz az idő, viszont ismét 25 és 30 fok közé melegedhet a levegő.

Lorinczedit fotója, köszönjük!

Pénteken is sok napsütésre van kilátás, csupán néhol alakulhat ki egy-egy erőteljesebben megnövekvő gomolyfelhőből futó zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél élénk, erős lesz, kivétel a délnyugati tájak lehetnek. A legmelegebb órákban 26-30 fokra van kilátás.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Borítókép: Micsuda András

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2018.07.09 21:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat