Hidegfront súrolt

A Dunántúlon heves zivatarok mozogtak, helyenként viharos kifutószél kísérte őket. Frissítve!

Gyengülőben (20:00): Most már szinte teljesen legyengültek a zivatarok, villámtevékenység is csak néhol kíséri őket, a legtöbb helyen eső hullik a csapadékzóna mentén. A naplemente viszont narancssárga színbe borult Öskün és Balatonfüreden: Battem és Balatoninagyok felvételei, köszönjük!

 

Így háborgott a magyar tenger (19:30): Warkas káprázatos felvétele Siófokról, köszönjük! Siófokon fél 7-kor 92 km/h-s széllökést mért másodperces szélmérőnk.

Villámtérképünk (19:25): Villámlokalizációs rendszerünk képén is jól látszik a zivatarokat kísérő elektromos tevékenység, Surdról jégesőt is jelentettek észlelőink.

Pécs városát is elérte a vihar (19:00): Svidy kameraképének felvételei, 1-2 perc különbséggel. Rengeteg kavargó felhőfoszlány társult a zivatarhoz.

Akadozik a vonatközlekedés (18:55): Zalaegerszeg és Gyékényes környékén felsővezetékszakadást okozott a vihar - tájékoztat a MÁV. Zalaszentistván és Andráshida között szintén kidőlt fák nehezítik a közlekedést.

Fákat döntött ki a szél (18:45): Zalaegerszegen a vihar átvonulásakor áramingadozásokat tapasztaltak, a térségben fákat döntött ki, de néhol még a háztetőket is megtépázta a szél - írja a Zalahírlap. A zivatarokat megelőző heves kifutószél több helyen is porvihart okozott.

Squall line állt össze a Dunántúlon (18:25): A Közép- és Dél-Dunántúlon gyönyörű zivatarlánc állt össze, a gócokat több helyen kíséri heves felhőszakadás és viharos kifutószél. Hamarosan Pécs városát is megcsapja a vihar.

100 km/h feletti szél a Balatonnál (17:50): Az OMSZ műszere Fonyódon 117 km/h-s délnyugati széllökést mért, a Balatonnál viharos szél korbácsolja a hullámokat, természetesen másodfokú viharjelzés van érvényben. A zivatarok kifutószele több helyen is ágakat tépázott meg.

Északnyugat felől egy hidegfront ért el bennünket, a határon kívül még vonalba rendeződtek a zivatarok, az egyik cella szupercellás jelleget is mutatott, jelenleg a Nyugat-Dunántúlon több zivatargóc is mozog.

MaDFoX felvételei Zalaegerszegről is mutatják a vihar intenzív csapadékkal és viharos széllel történő érkezését: másodperces szélmérőnk Zalaegerszegen 63 km/h-s széllökést mért.

 

A csapadék nyomában rendesen lehűlt a levegő: Szentgotthárdon mindössze 16 fok van.

A Balatonnál is heves vihar tombol, Keszthelyen 83 km/h-s viharos széllökést mért szélmérőnk. Számos felvétel is érkezett szerkesztőségünkbe a térségből a közelgő viharról, többek között Balatonboglárról és Zamárdiból.

 

 

 

 

 

 

 

A nyugati határszélen közben újabb cellák léptek be hazánkba,.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.08.19 17:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett