Hidegfront söpri ki a ködöt

Péntekre hidegfront érkezett, a megélénkülő légmozgás következtében hazánk nagy részén kitisztult a levegő.

A már mintegy 3 napja tartó borongós, nyirkos, lehangoló időnek péntekre egy északnyugat felől érkező hidegfront vetett véget. A front a hajnali órákban érte el hazánkat, felhőzetéből ugyanakkor csak néhol alakult ki kisebb eső, napközben pedig a többfelé megélénkülő, helyenként megerősödő nyugati, északnyugati szélben megkezdődött a felhőzet felszakadozása, délutánra a legtöbb helyen kisütött a nap. A hidegfront a talaj közeli légrétegekben - a téli félév hidegpárnás helyzeteire jellemzően - nevével ellentétben felmelegedést hozott, a csütörtöki 4-5 fok körüli csúcshőmérsékletek után péntek délután ugyanis több helyen elérte, sőt kevéssel meg is haladta a 10 fokot a hőmérő higanyszála.

Szombaton nyugodtabb, csendesebb időre van kilátás, a gyengülő légmozgás következtében reggelre a Dunántúlon ismét többfelé képződhet pára, illetve köd, napközben pedig többnyire sok lesz felettünk a felhő, inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Bár hajnalban főként északon, északkeleten gyengén fagyhat, délutánra ismét az átlagos fölé, jobbára 5 és 12 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap északnyugat felől aztán újabb, immáron valamivel erősebb hidegfront érkezhet, így többfelé megerősödhet az északnyugati szél, de a front felhőzetéből ismét csak elszórtan alakulhat ki kisebb csapadék, mely az északkeleti tájakon akár hózápor formájában is érkezhet. 

Hétfőre virradóra a legtöbb helyen fagyni fog, az ezt követő időszak időjárása pedig a legfrissebb számítások szerint még meglehetősen bizonytalan, előreláthatólag változékonyabb, csapadékosabb napok jöhetnek.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent fotók Perlaky Diána és Galló Anita munkái, köszönjük!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.01.09 11:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk