Hidegfront, melegfront, hidegfront - így kezdődik a hét

Frontok követik egymást a hét első felében, pár fokos lehűlésre szerdától számíthatunk.

A hét első napján egy hullámzó frontálzóna hidegfronti szakasza húzódik fölénk, az ország északi felében erős, viharos széllökések kísérhetik a nyugati szelet. Északon és nyugaton még ködös idővel indulhat a nap, de délelőtt mindenhol feloszlik a köd. Észak felől megvastagszik a felhőzet, délen még napsütéses délelőttben lehet részünk. Északon többfelé az eső is elered, de jelentős mennyiség nem valószínű. Délután délre tart a csapadékzóna, és északon szakadozik fel a felhőzet. 7-15 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kedden egy melegfront éri el térségünket, erős, viharos délnyugati széllel. Bár enyhe időnk lesz, sokfelé felhős, borongós napra kell készülni. Több napsütés és melegebb idő délen várható, északon időnként elered az eső. A maximumok 6 és 13 fok között alakulnak.

Szerdán ismét hidegfront jön, mely az északnyugati tájakat éri el legkorábban, majd estig a keleti országrészt is. Eleinte nyugaton, északnyugaton eshet, és ide a lehűlés is hamarabb megérkezik, közel fagypontig csökken a hőmérséklet. A déli órákban akár

15 fokos hőmérséklet-különbség is létrejöhet dél és északnyugat között.

A Dunántúl magasabb tájain a lehűlés következtében havas esőbe, átmenetileg hóba válthat az eső, de nagy hómennyiség nem várható.

Csütörtökön már kissé fagyos reggelre, majd mindenütt 10 fok alatti csúcsértékekre számíthatunk.

Borítókép: Zivataranyu

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.01.02 10:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között