Lassan keletre távozott a front

A keleti határnál hagyta el térségünket a front okozta csapadék.

Friss -  A front elvonultával lehűlt az idő. Mindössze 19-26 fokig melegedett a levegő.

A hajnal is hűvösnek ígérkezik, 9-15 fokokat mérhetünk, de nem marad soká a lehűlés. Visszatér a hőség is a hét második felére. 

Vasárnap (16:30): A keleti határhoz ért a csapadéksáv

Nem maradt szárazon egy település sem, mindenhová esőt hozott az átvonuló hidegfront. Mostanra a keleti és a déli határ környékére korlátozódtak az esős területek. Máshol már napsütés és az ország északnyugati harmadában kissé szeles idő a jellemző.

Szpodnyi Tamás fotója, köszönjük!

WRF modellünk alapján várhatóan este 10 órára mindenütt megszűnik a csapadék:

Vasárnap (8:11) - Mostanra az ország középső harmadát öntözi eső, helyenként zivatar

A Tisza vonalát is elérte a csapadék, várhatóan a késő esti, éjszakai órákban kelet felé elhagyja az országot. A front mögött 15-20 fokig hűlt a levegő. Az ünnepség ideje alatt még kísérhetik erős lökések az élénk északias szelet, de száraz, a Dunántúlon és a Duna vonalában immár felhőtlen időre készülhetünk.

24 órás csapadéktérképünk. A Dunántúl nagy részén már
véget ért a locsolás, a keleti régiók is több órán át tartó esőzésre készülhetnek.

Szombat (21:15) - Láncba rendeződtek a zivatarok a Dunántúlon

Napnyugta után hozzávetőlegesen a Komárom-Veszprém-Nagykanizsa vonalon egyre többfelé pattant ki zivatar, melyek láncba rendeződve észak-északkelet felé mozognak. A zivatarcellákat intenzív villámtevékenység kíséri.

Pintér István villámfotója Keszthelyről, köszönjük!

 

Radarképünk nem sokkal este 9 óra előtt

Szombat (17:20) - Közel 20 fokos kontrasztot okoz a front

A Dunántúlra erős északi, északnyugati széllel már megérkezett a hűvösebb levegő, nyugaton az eső is eleredet. Ott csak 17-18, míg az Alföldön nem egy helyen még 35-36 fokot mutatnak a hőmérők.

Hőtérképünk szombat délután negyed 6-kor

Szombat reggel: A legfrissebb számítások szerint a front csak lassan vonul át fölöttünk, így vasárnapra virradóra a Dunántúlon, majd a középső országrészben, estétől pedig egyre inkább a Dunától keletre várható eső, zápor, helyenként zivatar. A front előtt keleten még 25 fok fölé melegedhet a levegő, máshol 19-25 fokra van kilátás. Az északnyugati szél élénk, a Dunántúlon és estétől északkeleten is erős lesz.

Kovácsné Tündi fotója, köszöjük!

A fővárosban a nap első felében borongós, csapadékos idő lehet jellemző, majd délutántól csökken a csapadékhajlam, nyugat felől felszakadozik a felhőzet, így az esti tűzijáték idején már nem kell attól tartani, hogy megázunk. A csúcshőmérséklet 22 fok körül alakul. Az északnyugati szelet élénk, a magasabban fekvő területeken erős lökések kísérhetik.

Előzmények

Közeledik augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe, így minden bizonnyal egyre többen kíváncsiak a várható időjárásra.

Hidegfront érkezik az ünnepre

A hidegfront érkezésének várható időpontja WRF modellünk alapján

Nos, úgy tűnik, idén nem lesz eseménymentes nemzeti ünnepünk, hisz szombat délután északnyugat felől hidegfront érkezik, mely előreláthatólag vasárnap is alapvetően meghatározza majd időjárásunkat.

Kovács Natália fotója, köszönjük!

Az ünnep tehát szeles, felhős, többfelé záporos-zivataros idő jegyében telhet, mely sajnos a szabadtéri programokat is megzavarhatja. Napközben a Dunántúlon azonban már csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A hőmérséklet is jelentősen visszaesik a szombatihoz képest, a tartósabban felhős, csapadékos tájakon helyenként a legmelegebb órákban is 20 fok alatt maradhat. 

Budapesten sem lesz túl jó idő

A fővárosban is felhős, záporos-zivataros időjárás előjelei mutatkoznak, viszont délutántól csökkenhet a csapadékhajlam, így az esti tűzijáték idején már nyugodtabb körülmények várhatják az eseményre látogatókat, a napközben élénk, erős északi szél is mérséklődhet valamelyest addigra.

Cikkünket a legfrissebb előrejelzések függvényében frissítjük.

Borítókép: Frenklin

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.08.15 10:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk