Heves viharokkal jött a front

Kiadós záporokkal, zivatarokkal, erős, viharos széllel hullámzó hidegfront érkezett, így zártuk a hőséget.

Szerdáig tart a kánikula, a hét harmadik napján aztán nyugat felől egy hullámzó hidegfront éri el térségünket, ekkor a nyugati északnyugati tájakon már mérséklődni kezd a forróság, de az

 Alföldön még többfelé lehet 35-37 fok.

A front mozgása lelassul fölöttünk, így szerdán napközben még csak elszórtan, majd estétől délnyugat felől egyre nagyobb területen kell heves záporok, zivatarok kialakulására számítani, és az ország keleti kétharmadán csütörtökön is készülhetünk viharokra.

A zivatarokhoz több helyen viharos szél, felhőszakadás, néhol akár nagyobb méretű jég is társulhat, a hevesebb gócokból rövid idő alatt 20-40 mm csapadék is hullhat!

Délnyugat felől zivatarrendszer érkezését várja WRF modellünk. Az érkezés időpontja ettől pár órával eltérhet.

Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt

Csütörtökön a Dunántúlon helyenként a 20 fokot sem éri majd el a hőmérséklet, ugyanakkor a Tiszántúlon még 30-31 fokot is mutathatnak a hőmérők, majd péntekre a keleti tájakon is jelentősen lehűl az idő, országszerte mindössze 19-24 fokra van kilátás a legmelegebb órákban, viszont ekkor már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok.

Ezzel együtt egyre többfelé megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél, a hét negyedik napján elsősorban a Bakonyban és Sopron környékén, pénteken a Dunántúlon nagyobb területen is előfordulhatnak viharos széllökések.

Címlapi kép: Topix710, köszönjük!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2016.07.11 13:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot