Hidegfront érkezett

Alaposan lehűlt a levegő, az ország keleti felében is több helyen hullott jelentősebb eső.

Masszív csapadéktömb állt össze keleten (hétfő 12:40): Hozzávetőlegesen a Salgótarján-Szolnok-Szeged vonaltól keletre, nagyjából a front vonalában intenzív csapadékképződés tapasztalható, a keleti megyékben sokfelé szinte szakad az eső. Estig a Tisza vonalában és attól keletre több helyen 15-20 mm is hullhat.

Bodrogi Attila fotója Hódmezővásárhelyről, köszönjük!

Villámlik keleten is (vasárnap 20:10): Nem sokkal ezelőtt Debrecen környékén is zivatarok alakultak ki, miközben északnyugaton, Sopron környékén már alaposan lehűlt a levegő, helyenként 5 fokot sem mutatnak a hőmérők.

Így tisztult az ég a front után Sümegen (vasárnap 17:23):

Sötét fellegek (vasárnap 16:15): Mindszentről Kovacslaci, Budapestről pedig Stukkertomi nevű felhasználóink küldték az alábbi fotókat, köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

Észak felé mozognak (vasárnap 15:08): A főváros térségében is egyre több a tornyosuló gomolyfelhő. Az alábbi képet Tjotzi nevű felhasználónk küldte Érdről. Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Délen is megdörrent az ég (vasárnap 14:45): Baja térségében és tőle keletre is zivatar alakult ki.

Itt a front (vasárnap 14:10): A Dunántúl nyugati felén már jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 12-14 fokot mutatnak a hőmérők, ezzel szemben keleten-délkeleten még most is 20-22 fokot mérhetünk. 

Bedörrent az ég is (vasárnap 14:00): A nyugati országrészben mozgó konvektív rendszernél meg is dörrent az ég, a cella Székesfehérvár felé tart. Veszprémben az egyik intenzívebb záporból közben jég is esett.

Előzmények

Vasárnap egy hidegfront közelíti meg hazánkat, ezért egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, majd a kora délutáni órákban a nyugati tájainkra a csapadék is megérkezik. Eső, záporok kialakulására kell számítani a Dunántúl nagyobb részén, majd a középső országrészben, aztán a délután folyamán az északi tájakra is megérkeznek a csapadékot adó felhők. A záporokat a főváros térségében, a Duna-Tisza közében és az Északi-középhegység térségében akár zivatarok is kísérhetik, egy-egy ilyen intenzívebb góc környezetében viharos széllökések és apró szemű jég is előfordulhat. Az éjszaka folyamán a Dunántúlon kell további csapadékra számítani, és itt is egy-egy erősebb góc esetleg égzengést is produkálhat. Vasárnap délutánra az ország nagy részén még 20 fok köré melegszik a levegő, de a nyugati tájakon pár fokkal alacsonyabb lehet a maximum-hőmérséklet, majd a csapadék érkeztével egyre nagyobb területen esik vissza a hőmérséklet.

Hétfőn kezdetben elszórtan várható csapadék, majd napközben dél felől az Alföldön egyre nagyobb területen ismét számítani kell záporok, helyenként akár zivatarok kialakulására. A reggeli órákra a Dunántúlon már egyre nagyobb területen fordul északnyugatira a szél. Az Alföldön ugyanakkor enyhe lesz a hajnal, a Tiszántúlon sokfelé 10°C felett alakulhat a minimum-hőmérséklet. A nyugati, északnyugati tájakra viszont már megérkezik a hűvösebb levegő, ott 4-6°C köré csökkenhet a hőmérséklet. Délután a keleti, északkeleti tájakon még 20°C közelébe melegedhet a levegő, majd a csapadék érkeztével ezeken a tájakon is visszaesik a hőmérséklet, a legkellemesebb idő legtovább az északkeleti tájakon tarthat ki, máshol általában 7 és 13°C közötti értékeket mérhetünk.

Kedden gyakran megnövekszik még a felhőzet, eső, záporok még mindig kialakulhatnak, de inkább már csak az északi, északkeleti tájainkon. Nyugaton csípős lehet a hajnal, helyenként fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet, ezzel szemben északkeleten 5 fok feletti minimumokra van kilátás, napközben pedig 8 és 13 fok közé melegedhet a levegő.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2014.03.22 19:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk