105 km/h-s széllel érkezett a hideg

Becsapós lehet a hétfő reggeli napsütés, délután északnyugat felől markáns hidegfront éri el hazánkat, mely záporokat, zivatarokat hoz magával.

A front után (kedd, 15:30): Országszerte többnyire erősen felhős az ég, csak néhol alakul ki egy-egy futó zápor. A csúcshőmérsékletek tegnaphoz képest jelentősen visszaestek, a Tiszántúlon 11 és 14 fok, máshol 15 és 18 fok között alakulnak.

A front nyomában (19:00): Az Észak-Dunántúlon már mindenütt 15°C alá esett a hőmérséklet, keleten még tartja magát a melegebb idő, többfelé még derült az égbolt.

Élénk a szél (18:45): A Balatonnál 60-70 km/h-s széllökéseket regisztráltunk az elmúlt percekben, Budapest-Nagytétényben 61 km/h volt a mai legnagyobb szél.

Keleten még szélcsend van (18:20): A Dunántúlon mindenütt beborult az ég és már csak csendes eső esik, a front jelenleg a Mecsek-Budapest vonalon jár. Keleten is elkezdett megnövekedni a felhőzet, a Tiszántúlon azonban még gyenge a légmozgás. 

Északnyugaton lehűlt a levegő (17:00): A Dunántúl északi és középső felén 12-14 fok közé estek vissza a hőmérsékletek a front mögött, míg másutt 20-22 fokot mérhetünk. A Duna-Tisza közén és keleten még nyugodt, szélcsendes az időjárás.

Egy órán belül eléri a fővárost is (16:40): A Letenye-Siófok-Tatabánya vonalon tart a front felhőzete, körülbelül egy órán belül Budapestet is eléri. A Balatonnál 60-80 km/h körüliek a legerősebb lökések. Balatonszárszó >>

A Balatonnál is feltámadt a szél (16:15): A magyar tenger mindkét térségében másodfokú viharjelzés van érvényben, Keszthelyi mérőpontunk 87 km/h-s szelet regisztrált, Balatonbogláron eddig 72 km/h-s volt a legnagyobb lökés. A tó vize felborzolódott, ez a keszthelyi webkamerán is szépen látszódik. Balatonszemesi hullámok>>

105 km/h-s széllökés (15:53): Másodperces szélmérő rendszerünk 105 km/h-s viharos széllökést regisztrált Bakonyszombathelyen.

Hirtelen hőmérsékletcsökkenés (15:45): Hőtérképünkön is jól látszik, hogy a front mentén a csapadék és az erős szél hatására rövid idő alatt sokat esett a hőmérséklet. A csapadékzóna továbbra is kelet felé halad, de intenzitása valamelyest csökkent. 

 

 

Már a határon jár (14:45): Az északnyugati határszélt ezekben a percekben érte el a front felhőzete, Sopron környékéről észlelőink már zivatarokat is jelentettek. Kendig-csúcsi mérőpontunk eddig 55-65 km/h-s maximális széllökéseket regisztrált. A METAR adatok szerint Vöslauban és Swechatban ennél jóval erősebb, 60 és 100 km/h közötti értékeket is mértek. Kamera a Kendig-csúcson és Pinnyén >>

Hétfő reggel van, hét ágra süt a nap, mindenki vidáman indul a munkába – azok számára, akik nem néztek tegnap időjárás-jelentést, talán csak a frontra való érzékenység vagy a műtéti hegek jelzik a délutáni hidegfront érkezését (lásd a műholdképen, jobbra lent).

Napközben ugyanis északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, megvastagszik a felhőzet, és kezdetben csak a Dunántúlon, majd a középső területeken is egyre többfelé alakulnak ki záporok, - néhol akár kisebb jégesővel kísért - zivatarok, a front mentén ugyanis erős összeáramlási zóna várható. 

A szélcsendes idő délutánra a visszájára fordul: a Dunántúlon az északnyugati szelet zivataroktól függetlenül is viharos, 60-70 km/h - a Bakonyban akár még ezt meghaladó - széllökések kísérhetik. A front előtt még meleg lesz, 20-24°C-ot mérhetünk a délutáni órákban.

 

 

Éjjel országszerte erősen felhős, borongós lesz az ég, a csapadéksáv egyre inkább kelet felé fog tolódni, kedden reggel már csak a Duna vonalától keletre, valamint a déli megyékben számíthatunk további esőre, záporesőre, az Észak-Dunántúlon lassan megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Az északi-északnyugati szelet még élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Délelőtt még a Tiszántúlon lehet kisebb eső, záporeső; majd mindenütt megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet,  délután csak futó záporok alakulhatnak ki.  Kissé gyengül a nappali felmelegedés, a csúcshőmérsékletek 13 és 18°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai szempontból tehát erős hidegfronti hatásra készülhetünk. Rossz lehet közérzetünk, heves fejfájásra, migrénre panaszkodhatunk. Ízületi és görcsös panaszaink is erősödhetnek, ez elsősorban a kismamákat viselheti majd meg.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.04.04 7:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Üllők sorakoztak szerte az égen