Hidegfront érkezett

Kedden egy újabb frontrendszer érintette hazánkat, többfelé voltak záporok, zivatarok.

Meleg, száraz, napsütéses idővel indult a hét, a maximumok országszerte 30 fok felett alakulnak: már-már azt hihetnénk, hogy újra visszatér a kánikula. Nem kell azonban ettől tartanunk, holnap ugyanis egy hullámzó frontrendszer érinti majd hazánkat, amely változást hoz időjárásunkban.

*** Más a helyzet Cipruson, ahol a hétvégén melegrekord dőlt: Nicosiában, a szigetország fővárosában 46 fokot mértek. Ilyen magas hőmérsékletet még soha nem regisztráltak a helyiek. ***

Kedden eleinte a Dunántúlon kezdődik felhősödés, a kora délutáni óráktól itt már előfordulhatnak záporok, zivatarok, melyek közül a hevesebbeket jégeső, felhőszakadás is kísérheti - erre a legnagyobb esély a jelenlegi számítások szerint délnyugaton van. 

A front várhatóan fokozatosan fog majd kelet felé tolódni, a késő esti-éjszakai órákban már a Duna vonalától keletre is egyre többfelé alakulhatnak majd ki zivatarok, szerdán is inkább már itt számíthatunk további viharokra. 

Kedden délutántól az északnyugati szél a Dunántúl északi és középső felén zivataroktól függetlenül is megerősödhet. 

A front változékonyabb időt hoz, mögötte bő 5 fokkal visszaesik a hőmérséklet, csak lassú melegedés várható. Csütörtökön még elszórtan lehetnek zivatarok, majd lassan megnyugszik időjárásunk és a hétvégén újra anticiklonális hatások fognak uralkodni hazánkban: szárazabb, napos időre készülhetünk. 

Ha az események indokolják, természetesen elindítjuk Percről percre rovatunkat is! 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.08.02 16:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk
Viharosra fordul az idő