Hidegebb az Adria, mint ilyenkor szokott

Az elmúlt hetek szeles időjárása nem engedte melegedni az Adriai-tenger vizét. A tenger 2-3 fokkal hidegebb a megszokottnál.

Június végén sem volt túl meleg az Adria. Az elmúlt évek időjárása alapján az ilyenkor megszokott 27-29 fok helyett 20-22 fokos tengervíz hőmérsékletet mértek a helyi szervezetek, írta a Severe Weather Europe. Az időjárás azóta sem kedvezett a környéken nyaralóknak. A hovát partokon továbbra is 2-3 fokkal hidegebb a víz a megszokottnál. A jelenség hátterében a régóta fennálló bóra szél áll, mely hűvösebb levegőt szállított a térségbe. 

Jelenleg a keleti partokon - főként a horvát szakasz középső tájain - néhol mindössze 19-22 fokos a tenger felszíni hőmérséklete. Jó hír a strandolóknak, hogy a héten azonban melegedés várható, előreláthatólag a víz hőfoka is megközelíti, vagy eléri az ilyenkor átlagos, 23-25 fokos értéket. 

Az Oceanlab (a klímaváltozást vizsgáló európai-mediterrán intézet) legfrissebb adatai szerint készült Adriai-tengerre vonatkozó vízhőmérséklet-anomália térkép július 8-án:

A július 8-ára vonatkozó vízhőmérsékletek (Ocenalab):

Az értékek Celsius-fokban értendők

Borítókép: Oceanlab

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.07.09 14:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban