Hidegcsepp tesz keresztbe a komolyabb fagyoknak

Napközben kimondottan hűvös lesz, csapadék is többfelé előfordulhat. A hegycsúcsokon akár hó is hullhat.

Csütörtökön kelet felől egy magassági hidegcsepp húzódik fölénk, amely nedvesebb levegőt hoz magával, így már éjszakától erősen megnövekszik a felhőzet. Ez szerencsés fejlemény a most virágzó gyümölcsfákra nézve.

Hidegcsepp tartja távol az éjszakai fagyokat

A sok felhőnek és az egyre többfelé feltámadó szélnek köszönhetően a legtöbb helyen nem kell éjszakai fagyokra számítani, többnyire 1 és 5 fok között alakulnak a legalacsonyabb értékek. Cserébe napközben viszont kimondottan hűvös lesz, délután is mindössze csak 5-11 fokot mutathatnak a hőmérők.

Sokfelé szeles, kellemetlen nap vár ránk, többfelé csapadékra is kell számítani: jellemzően eső, záporok formájában, de az Északi-középhegység és a Bakony magasabb csúcsain havas eső, átmenetileg hó is hullhat. Nagy hó nem fog esni, a hegytetők azonban átmenetileg fehér ruhát ölthetnek.

Éjszakai fagyok helyett szelet, csapadékot kapunk | Fotó: Magasanita

Péntek hajnalban, reggel még marad a sok felhő, ennek köszönhetően az ország nagy részén továbbra sem fog fagyni, viszont a kevésbé felhős északkeleti tájakon -3, -4 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben a felhőzet szakadozik, egyre inkább gomolyos szerkezetűvé válik, így a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb ideig már élvezhetjük a napsütést. Kisebb eső, elszórt záporok a Dunántúlon , a Duna mentén és délen még előfordulhatnak.

Hétvégétől melegszik az idő

Szombat hajnalban többfelé lehet talajmenti fagy, illetve gyenge fagy, fagyzugos völgyekben -3, -4 fok sem kizárt. Napközben déliesre forduló áramlással melegedés veszi kezdetét, vasárnap hajnalban már csak egészen északkeleten fordulhat elő gyenge fagy. Nem csak melegebb, nedvesebb levegő is érkezik, vasárnap a nap második felében nyugat, délnyugat felől egyre többfelé szükség lehet az esernyőkre. Viszont ezen a napon délen már újra 17-18 fokig melegedhet a levegő.

Borítókép: Balintbrigitta86 (Budapest)


Megússzuk szerinted fagyok nélkül?

◎ Igen, bízom benne

◎ Gyenge fagy lesz azért

◎ Megint lefagy minden gyümölcs

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.03.06 12:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne