Hidegcsepp kevés hóval

Hétvégén egy hidegcsepp vet véget a szürke időnek, sőt még egy kicsi havat is hoz magával.

Hétvégén végét ér a több napja tartó felhős, szürke idő. A változást egy hidegcsepp hozza meg, ami északkelet felől közelíti meg a Kárpát-medencét. Ez a hidegcsepp több fokkal hidegebb levegőt hoz fölénk a magasban, így megszűnik az inverziós légrétegződés (a magasság növekedésével a hőmérséklet emelkedik), felszakad a rétegfelhőzet és a nap is egyre több helyen bújik majd elő. Emellett kevés csapadékra is számíthatunk belőle, ami északkeleten havas eső, hó formájában hullhat le.

Részletek:

Már szombatra virradó éjszaka előfordulhat helyenként gyenge havazás az északkeleti határszélen, emellett szitálás, ónos szitálás is kialakulhat. Északkeleten napközben is számíthatunk havas esőre, gyenge havazásra, esetleg hózáporra. A lehullott pár centis hóréteg a legtöbb helyen azonban csak átmenetileg maradhat meg, tartósabb hótakaróra a hegyekben van esély. Az északkeleti tájakon kívül gyenge eső, szitálás csak szórványosan fordulhat elő. A felhőzet még zárt lesz, csak néhol nyugaton szakadhat fel. Az északi-északnyugati szél gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalban -2, +3, kora délután -1, +5 fokot mérhetünk.

WRF animációnk a hideg légtömeg érkezéséről és hétvégi csapadék kilátásokról:

Vasárnap a Dunántúlon már napos lesz a reggel, keleten viszont még túlnyomóan felhős, több helyen párás, ködös idővel indulhat nap. Északkeleten még gyenge havazás is kialakulhat. Napközben is a Dunántúlon készülhetünk több, keleten és középen kevesebb napsütésre. Kisebb havazás, havas eső, hózápor északkeleten délután sem kizárt. A Dunántúl északi felén és az Alpokalján megélénkül az északnyugati szél. Hajnalban -5, +2, kora délután 1, 6 fok várható. 

A jövő hét első napjai naposabb, szárazabb időt tartogatnak. Reggelente erősebb fagyokra van kilátás.

Borítókép: Erix89

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.11.27 15:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál