Így érkezik a lehűlés a meteorológiai tél utolsó hétvégéjén (animáció)

Élvezzük ki a kora tavaszias időt, holnap esővel, széllel érkezik meg a lehűlést hozó hidegfront.

Hidegbetörés jön a meteorológiai tél utolsó hétvégéjén, így egyelőre elbúcsuzhatunk a tavaszias időjárástól. A Kárpát-medence ma még a front előoldalán folglal helyet, és délnyugat felől még enyhe levegő áramlik fölénk, szombat hajnalban azonban megérkezik északnyugatra a lehűlést hozó markáns hidegfront.

 

A front napközben sokfelé okoz esőt, záporokat, az északi hegycsúcsokon havas eső, havazás, míg a déli tájakon zivatarok is kialakulhatnak. Szintén délen kell készülni nagyobb mennyiségű csapadékra: szombat éjfélig helyenként 15-20 milliméter is lehullhat. A nyugati-északnyugati szél is megerősödik, a Dunántúl északi felén és a főváros térségében viharos lökésekre is lehet számítani.

 

A hidegfront szombaton gyorsan átrobog felettünk, de mögötte nagy mennyiségű hideg levegő zúdul be észak felől. Ennek hatására vasárnapra jelentősen visszaesik a hőmérséklet:

napközben nemhogy a 10, de sokfelé az 5 fokot sem fogjuk elérni.

Vasárnap főként délen kell még csapadékra készülni, de ekkora már a magasban érkező fagyos levegő hatására több helyen havas eső, havazás, hózáporok alakulhatnak ki a kissé szeles, többnyire felhős időjárás mellett.

Borítókép: Geva14

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.02.24 14:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő
Halókkal köszönt be a május