Hidegbetörés jöhet jövő héten?

Erős lehűlés, akár még télies fordulat is követheti a kellemes hőmérsékletű, változékony tavaszi napokat.

Lassan-lassan feledésbe merülnek a havas, hideg téli napok, a héten nemcsak naptár szerint, hanem az időjárást tekintve is elmondhatjuk, hogy megérkezett a kora tavasz. Márciusban azonban még meglehetősen gyakran fordul elő, hogy az északabbi szélességeken a téli hónapok folyamán felhalmozódott hideg levegő dél felé indulva eléri Közép-Európa, így Magyarország térségét is átmenetileg ismét hidegebbre, egyes években téliesre fordítva az időjárást.

Nos, a legfrissebb modellfutások szerint - habár meglehetősen nagy a bizonytalanság az egyes számítások között a várható időjárás kimenetelét illetően - nem történhet ez másképp az idén sem, jövő hét kedd-szerdától ugyanis jelentősen megnő az esélye egy komolyabb hidegbetörésnek, melynek következtében akár még havazással, hózáporokkal és erősebb fagyokkal kísért télies idő sem tartható kizártnak jövő hét folyamán. Addig azonban egyértelműen elmondható, hogy folytatódik a kellemes hőmérsékletű, ám egyúttal változékonyabb, főként péntektől már több helyen esővel, záporral tarkított tavaszi időjárás.

Csütörtöktől a hét végéig általában véve sok lesz a felhő fölöttünk, inkább csak rövid időszakokra bukkanhat elő a Nap. A hét negyedik napján még csak elszórtan alakulhat ki kisebb eső, majd péntektől már több helyen is számítanunk kell csapadék kialakulására. Több helyen jellemzővé válik a záporos csapadék, sőt hétvégén elsősorban a déli országrészben akár az ég is megdörrenhet. Nem fogunk viszont fázni, az enyhe, fagymentes éjszakákat követően a nappali órákban szinte mindenhol 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sőt a rövid időszakokra napos tájakon - elsősorban a déli, délnyugati országrészben - akár 17, 18 fokig is felkúszhat a hőmérők higanyszála.

A változékony, gyakran frontokkal tűzdelt időjárás következtében ismét megterhelő időszak vár a frontérzékenyekre: elsősorban melegfronti hatás okozhat a napokban kellemetlen tüneteket. Többeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, valamint fáradtabbnak, kialvatlanabbnak érezhetjük magunkat, a csapadékos tájakon pedig fokozódhatnak a gyulladásos eredetű ízületi fájdalmak.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik Előrejelzés aloldalunkon.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.03.06 13:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
A sarki fény is megjelent a nap végére