Nyugaton havazott (videóval)

Este 9-kor fordult át a Kendig-csúcson az eső hóba, éjjel már a Bakonyban is hó hullott. Ma estétől újra havazni fog nyugaton.

Fehérbe borul holnap reggelre a nyugati országrész (13:20): Késő délutántól délnyugat felől ismét kiterjedt csapadékzóna érkezik, a Dunántúl nyugati felén estétől egyre több helyen kezdődik kiadós havazás, holnap reggelre pedig szinte már az egész Dunántúlon szilárd halmazállapotú csapadék lesz meghatározó. Reggelig Vas és Zala megyében akár 10 cm feletti összefüggő hóréteg is kialakulhat.

Télies reggel nyugaton (7:05): Hideg, többfelé fagyos reggelre virradtunk, ráadásul a csapadéknak sincs vége: a Nyugat-Dunántúlon (Pápa-Zalaegerszeg-Sümeg térségében) továbbra is havazik, a Tatabánya-Balatonszárszó-Böhönye vonalon jelenleg havaseső esik, míg másutt az eső a jellemző. Fonyódon 106 km/h-s szelet mértünk!

Németh Zsolt igen látványos, éjszakai felvétele a szezon első havazásáról, Körmendről. Köszönjük!

Nyugaton megmarad (1:24): Zalaegerszegen az 1 fokos hőmérsékletben a gépjárműveken láthatóan megmarad a lehulló hó. Jobbra lent donBandy nevű észlelőnk alig negyed órával ezelőtt készített fotója látható.

Havazik az Alpokalján (0:05): Zúdul be a hideg, tovább hűlt a levegő, a Dunántúl északi felén fagypont körüli a levegő, Sopron-Szombathely térségébe pedig kezdetét vette a szezon első havazása. A Kendig-csúcson már csak -2 fok van!

Havazhat a Kőszegi-hegységben (21:00): A 726 méter magas Kendig-csúcson üzemelő időképes automata szerint este kilenckor viharos északi szél mellett 0 fokig hűlt a levegő, így feltehetően ott már hó esik. A webkamerakép az éjszaka miatt sajnos sötét. Havas esőt jelentettek észlelőink Fertődről, Sopronhorpácsról és Pósfáról. Jön a tél!

Zivatarok délen és a Balatonnál (18:48): Az elmúlt 20-30 percben a déli határszélen, illetve a Dunántúl középső területein is zivatarok alakultak ki, utóbbiak a Balaton felé tartanak. A hideg beáramlásának köszönhetően északnyugaton helyenként már viharos a szél, Fonyódon 71 km/h-s lökést mértünk. 

Havazásra ébredtek a cseh fővárosban (13:00): Prágában ma reggel sűrű havazásra ébredhettek az ott élők, számolt be nem rég Korcsmáros Gábor szerkesztőségünknek. A cseh fővárost már elöntötte a kialakult mediterrán ciklon hátoldalán a sarkvidéki eredetű levegő, ennek köszönhető a szilárd halmazállapotú csapadék.

Jobbra: Korcsmáros Gábor reggeli fotója Prágából, köszönjük!

Erősödő szél, csapadék (ma 10:40): A Tiszántúl déli felén már több helyen 50 km/h-t meghaladó lökések kísérik a déli szelet, ez kora délutánig még tovább erősödik. Több helyről jelentettek észlelőink esőt, záport, délután délen, délnyugaton akár zivatar is lehet.

Délen szombaton még 20 fok fölé is melegedhet a levegő (péntek 12:40): Egyre biztosabban látszik, hogy szombaton még a mediterrán ciklon előoldalán dél, délnyugat felől meleg, bár már nagy nedvességtartalmú levegő érkezik hazánkba. 

Napközben a déli területeken nem kizárt, hogy 21-22 fokig is felkússzon a hőmérő higanyszála, miközben északi területeinken már jóval ez alatt marad a csúcshőmérséklet. A csapadék első hulláma a péntek esti órákban érte el térségünket, éjszaka főként északon, északnyugaton hullott sokfelé eső. Szombaton napközben  már máshol is egyre többfelé megnyílnak az ég csatornái, délen és az Alföldön akár zivatarok is kialakulhatnak. A déli szél napközben többfelé erős lesz, főként a délkeleti országrészben gyakran viharossá is fokozódik majd.

Száguld felénk a hideg (csütörtök 21:00): Viharos széllel, hózáporokkal robog át a hideg Norvégia fővárosán. Ami ma délután még Osloban járt, az szombatra elérheti hazánkat is. Ádám Tamás videója, köszönjük!

Késhet a hideg levegő (csütörtök 13:10): A legfrissebb számítások alapján úgy tűnik, hogy szombaton az ország nagy részén még enyhe időre van kilátás, délen, délkeleten akár 17-19°C is lehet, miközben egyre nagyobb területen ered el az eső. A hideg levegő az eddig vártnál később, valamikor estefelé érheti el északnyugati határainkat. A mediterrán ciklon várható útvonala még mindig meglehetősen bizonytalan.

Összefoglaló (csütörtök 11:00)

Robog hazánk felé a sarkvidéki hideg, előtte csütörtökön és pénteken országszerte borongós időre készülhetünk.

A hideg első, gyengébb hulláma péntek este érkezik északkelet felől, éjszaka egyre több fele ered el az eső.

A valódi, erős lehűlés azonban szombat este érkezik északnyugati irányból, ennek megfelelően először a Bakonyban jelenhetnek meg az első hópelyhek. A magasabb pontokon havazhat, sőt ott vasárnap reggelig néhol vékony hóréteg is megmaradhat.

Mivel a csapadékot mediterrán ciklon szállítja, a csapadék mennyisége bizonytalan, de nem kizárt, hogy néhol jelentős, együttvéve összesen 30-40 mm-nyi eső, havas eső és hó hulljon. Előreláthatólag az ország keleti fele huzamosabb ideig a mediterrán ciklon előoldalán (melegebb) maradhat.

Vasárnap még keleten lehet csapadék. A következő napokban megjelenhet az országos fagy.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a friss előrejelzésekkel.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2012.10.21 18:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben