Kint van a sziget csücske

Nincs eső, alacsonyak a vízállások. Kicsit hidegebb, de nyugis napok jönnek.

Száraz, de szerencsére meleg napokon vagyunk túl, az időjárás feltehetően későbbre tartogatja ütőlapjait. A csapadékhiány folyóink vízállásán is meglátszódik, minap kevesebb mint 50 centire a valaha mért legkisebb közelébe csökkent Budapestnél a Duna vízszintje, így a Margit-híd alatt előbukkant a Margitsziget déli csücske is (jobbra). 

Jelentős változás ugyan most sem várható, de holnaptól az időjárásunkat alakító anticiklon peremén egyre hidegebb, ám továbbra is száraz levegő áramlik fölénk. Az áramlás fokozatosan északkeletire fordul, az éjszakák újra fagyosak lesznek: a hétvégétől hajnalonként helyenként -4, -6 °C-ig is hűlhet a levegő, a nappali felmelegedés is mérséklődni fog.

Csapadék továbbra sem várható, ködfoltok a nyugati, szélcsendes és szélvédett tájakon nehezíthetik a közlekedés.

A hideg beáramlása miatt a frontérzékenyek fejfájásra, nyugtalanságra panaszkodhatnak, egy pozitívuma azonban mindenképp lesz a dolognak: az északkeleti országrészben megélénkülő szél végre Miskolcon, Nyíregyházán és a környező városokban is kitisztíthatja a szmogos levegőt, ezeken a helyeken ugyanis még mindig jóval az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja.

Lassan egyre több emberben fog felmerülni a kérdés: vajon milyen idő lesz idén Karácsonykor? Ha a népi jóslatoknak hinni lehet, nem sok jóban reménykedhetünk, ugyanis ha "Márton napján a lúd, ha jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál". Igaz, napközben enyhébb lesz az idő, az ünnepekig pedig még több hét van, így aggodalomra semmi ok!

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.11.09 17:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra 20 fok felett
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Hidegfront szakítja meg a melegedést